Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kembridžas universitāte otro gadu pēc kārtas atzīta par pasaules labāko augstskolu

Lielbritānijas Kembridžas universitāte otro gadu pēc kārtas ieņēmusi pirmo vietu pasaules 300 labāko augstāko mācību iestāžu reitingā, kuri regulāri sastāda kompānija QS, vēsta BBC News.

Saraksta otrajā vietā atrodas Savienoto Valstu Hārvarda universitāte, kura līdz 2010. gadam bija reitinga līdere sešus gadus pēc kārtas, bet trešajā – Masačūsetas Tehnoloģiskais institūts.

Saraksta ceturtajā vietā atrodas ASV Jēlas universitāte, bet par Kembridžu ne mazāk slavenā britu Oksfordas universitāte pacēlusies par vienu pozīciju, salīdzinot ar pagājušo gadu, un tagad ieņem piekto vietu. Ar visu QS reitingu iespējams iepazīties šeit.

Pasaules labāko augstskolu pirmais divdesmitnieks gandrīz pilnībā sastāv no amerikāņu un britu mācību iestādēm – tajā atrodas attiecīgi 13 un 5 šo valstu augstskolas. 17. vietā atrodas Kanādas McGill University, bet 18. – Šveices Federālais Tehnoloģiskais institūts Cīrihē.

Reitinga sastādītāji augstu novērtējuši arī Āzijas augstskolas: Honkongas universitāte atrodas saraksta 22. vietā, Japānas Universitāte – 25. vietā, bet Singapūras Nacionāla universitāte – 28. vietā. Tāpat pirmo reizi reitinga pastāvēšanas vēsturē pirmo 300 pasaules labāko augstskolu skaitā iekļauta arī kādas arābu valsts izglītības iestāde – Saūda Arābijas Karaliskā universitāte.

Galvenie augstskolu vērtēšanas kritēriji ir mācību iestādes popularitāte akadēmiskajās aprindās, tās pieminēšanu biežums presē un citējamība, popularitāte potenciālo darba devēju starpā, darbu atradušo absolventu procents un darbā iekārtošanās termiņi, ārvalstu studentu procents no klausītāju kopskaita, ārvalstu līdzstrādnieku procents no personāla kopskaita, kā arī studentu un pasniedzēju sastāva skaitliskā attiecība

Reitinga sastādītāji norāda, ka tieši pēdējais rādītājs nosvēris svaru kausu par labu Kembridžai. "Atšķirības starp Kembridžu un Hārvardu bija minimālas, tomēr attiecība studenti/pasniedzēji ļāva britu augstskolai uzvarēt. Individuāla pieeja un maksimāla uzmanība katram studentam ir viens no galvenajiem faktoriem, novērtējot izglītības sistēm," paziņojis QS pētījumu departamenta vadītājs Bens Souters.

Tāpat šogad pirmoreiz publiskota informācija par mācību maksu visās augstskolās, kas ieļautas reitingā.

Balstoties uz skaitļiem, saraksta sastādītāji secina, ka mācības Lielbritānijā kopumā tāpat kā iepriekš ir lētākas, nekā ASV, tomēr vairāku citu valstu augstskolas piedāvā labākas cenas un kvalitātes attiecības, nekā Lielbritānijā.

Piemēram, bakalaura grāds Kembridžas universitātē izmaksā 4-6 tūkstošus ASV dolāru, bet maģistra grāds – 14-16 tūkstošus dolāru. Hārvarda universitātē par bakalaura grādu studentam nākas maksāt 36-38 tūkstošus dolāru, bet par maģistra grādu – 38-40 tūkstošus. Turklāt tie ir izcenojumi valsts pilsoņiem, ārzemniekiem nākas maksāt vairāk.

Tajā pašā laikā vairākas reitinga pirmajā simtniekā iekļautas Nīderlandes universitātes – Amsterdamas (63. vieta), Utrehtas (80. vieta) un Leidenes (88. vieta) – piedāvā ārvalstu studentiem virkni kursu angļu valodā par mazāk nekā 2 tūkstošiem sterliņu mārciņu gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits