Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Kerijs: Izraēlas un palestīniešu sarunās panākts "būtisks progress"

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien paziņoja, ka viņš atsevišķās Izraēlas un palestīniešu sarunu jomās panācis "būtisku progresu".

"Diskusijās par atsevišķām problēmu jomām mūsu problēmu panorāmā mēs panācām būtisku progresu," Ammānā pēc tikšanās ar Jordānijas ārlietu ministru Naseru Džudehu sacīja ASV ārlietu resora vadītājs.

"Mums tas ir svarīgi, ka varam virzīties uz priekšu uzmanīgi un klusi," norādīja Kerijs. "Es esmu pārliecināts, ka tas, kas notika iepriekšējās dienas gaitā, ir atvēris virkni dažādu iespēju lietām, kas var tikt iekļautas, mums virzoties uz priekšu."

Viņam ceturtdien Ammānā paredzēta tikšanās ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

Neraugoties uz to, ka Izraēlas un palestīniešu delegāciju starpā notikušas teju 20 tikšanās, palestīniešu amatpersonas un Izraēlas mediji pauduši brīdinājumu, ka sarunas var beigties ar fiasko, ja Kerijs nenovirzīs tās atpakaļ pareizajās sliedēs.

Sarunās spriedzi rada Izraēlas paziņojumi par arvien jaunu kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās Rietumkrasta teritorijās. Starptautiskā sabiedrība izraēliešu kolonistu apmetnes uzskata par nelikumīgām.

Palestīnieši pēc smagām sarunām otrdienas vakarā ar Izraēlas delegāciju pat draudēja izstāties no sarunām.

Palestīnieši nevar turpināt miera sarunas ar Izraēlu, ja Izraēla okupētajās Rietumkrasta teritorijās turpina kolonistu apmetņu būvniecību, otrdien paziņoja augsta ranga palestīniešu amatpersona.

"Izraēliešu puse ir apņēmusies turpināt savu kolonizāciju, un mēs nevaram turpināt sarunas šādos bezprecedenta kolonizācijas [politikas] uzbrukuma apstākļos," pēc vētrainas Izraēlas un palestīniešu delegāciju tikšanās sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Palestīniešu-izraēliešu sarunas otrdien vakara sesijas gaitā tika pārrautas," atzina amatpersona.

Vēl septembrī palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa padomnieks Jasers Abeds Rabo sacīja, ka Izraēlas un palestīniešu miera sarunas ir bezjēdzīgas un tām nebūs rezultātu, ja Vašingtona nevērsīs lielāku spiedienu.

"Šīs sarunas ir neauglīgas, un tām nebūs nekādu rezultātu," sacīja amatpersona.

"Es nesagaidu nekādu progresu, ja vien nesekos milzīgs un spēcīgs amerikāņu spiediens, līdzīgs tam, kādu mēs redzam no Amerikas centieniem panākt atrisinājumu Sīrijas jautājumam," sacīja Rabo - viena no divām amatpersonām, kuras Abass pilnvarojis izteikties saistībā ar sarunām.

"Izraēla nav apņēmusies apturēt apmetņu būvniecību, un mēs uzskatām, ka apmetņu būvniecības politikas turpināšana iznīcina izredzes" uz vienošanās panākšanu, atzina amatpersona.

Izraēlas premjerministrs Netanjahu pagājušo trešdien piekrita plānam par 1500 jaunu kolonistu mājokļu būvniecību Austrumjeruzalemē. Palestīnieši par šo soli pauduši sašutumu, brīdinot, ka tas "iznīcina miera procesu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits