Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
VX ir aptuveni 100 reižu indīgāka par zarīnu

Kima Čen Una pusbrālis noindēts ar pasaulē visbīstamāko nervu indi

Ja Malaizijas policijas toksikologu sniegtā informācija ir precīza un uzbrukumā tiešām izmantota šī viela, tad Ziemeļkorejas diktatora Kima Čen Una pusbrālis Kims Čen Nams noindēts ar nervu indi VX, kas ir pasaulē bīstamākā zināmā šāda veida viela, vēsta BBC. ANO šo vielu klasificējusi kā masu iznīcināšanas ieroci, un pat viens paprāvāks piliens uz ādas var būt potenciāli letāls. Šī viela ir pat 100 reižu indīgāka par zarīnu.

VX ir caurspīdīgs, dzintara krāsas eļļains šķidrums bez garšas un smaržas, tādēļ upurim to pamanīt, piemēram, iejauktu dzērienā vai ēdienā, ir faktiski neiespējami. Taču vielu pat nav nepieciešams ieelpot vai norīt, lai iznākums būtu letāls. VX var nonāvēt cilvēku dažu minūšu laikā arī tad, ja tas nonācis kontaktā ar ādu. Jāatgādina, ka slepkavības veicējiem bija dotas instrukcijas pēc uzbrukuma realizēšanas pašiem nekavējoties nomazgāt rokas.

Saindēšanās simptomi sākas uzreiz pēc saskarsmes ar vielu. Kā zināms, Kims Čen Nams vērsās pie Kualalumpuras lidostas personāla uzreiz pēc tam, kad uzbrucēja viņam ar lupatu vielu bija iesmērējusi sejā. Cilvēks uzreiz sāk klepot, sāk trūkt elpa. Drīz sāk migloties redze, kam seko bezspēks un galvas sāpes. Iespējama arī spēcīga acu asarošana, sāpes vēderā, nelabums, vemšana un caureja. Pietiekamā devā inde izraisa muskuļu spazmas un smagus nervu sistēmas darbības traucējumus. 

Šīs vielas vienīgais pielietojums ir ķīmiskajos ieročos, un tā ir aizliegta kopš 1993.gada saskaņā ar Ķīmisko ieroču aizlieguma konvenciju. Proti, valstīm aizliegts šo vielu gan ražot, gan ir pienākums iznīcināt iepriekš saražotos šīs vielas krājumus. Publiski tikai Krievija un ASV ir atzinušas, ka to rīcībā ir bijusi ārkārtīgi toksiskā viela, taču ir pamatotas aizdomas, ka tā bijusi arī citu valstu ķīmisko ieroču arsenālā. Eksperti norāda, ka, piemēram, pagājušā gadsimta 80. gados šo vielu ražojusi Irāka. Jāuzsver gan, ka Ziemeļkoreja konvenciju nav nedz parakstījusi, nedz ratificējusi. VX ražošana nav pārāk dārga, un 2014. gadā Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas publicētā apskatā norādīts, ka Ziemeļkorejai varētu būt pat astoņas ķīmisko ieroču ražotnes.

Līdz šim publiski nav dokumentēts neviens vielas izmantošanas gadījums ar nolūku nogalināt. Ja apstiprināsies, ka Kima Čen Nama nāves cēlonis tik tiešām ir saindēšanās ar VX, šis būs pirmais gadījums pasaulē, kad VX nervu inde izmantota atentātā.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas diktatora Kima Čen Nama pusbrālis, kurš lielākoties dzīvojis ārpus Ziemeļkorejas pēc tam, kad krita tēva Kima Čen Ira nežēlastībā par mēģinājumu ar viltotu pasi ieceļot Japānā, lai apmeklētu Disnejlendu, tika noslepkavots Kualalumpuras lidostā aizvadītās nedēļas sākumā. 

Kims Čen Nams nomira ceļā uz slimnīcu. Viņš lidostas personālam sūdzējies, ka kāda sieviete viņam uz sejas uzsmidzinājusi ķimikālijas.

Zemas kvalitātes ierakstos, kas uzņemti no diviem skatu punktiem, redzams uzbrukums vīrietim, kurš, domājams, ir Kims Čen Nams. Vīrieti no aizmugures sagrābj baltā kreklā tērpusies sieviete, kas vīrietim apliek rokas ap seju un tad ātri dodas prom. Notikuma vietu atstāj arī kāda cita sieviete.

Skaidrākā novērošanas kameras ierakstā redzams, kā zilā kreklā un pelēkā žaketē tērpies Kims Čen Nams vēršas pēc palīdzības pie lidostas darbiniekiem un tad dodas uz medicīnas punktu.

Dienvidkorejas un ASV amatpersonas uzskata, ka Kimu Čen Namu nogalinājuši Ziemeļkorejas atsūtīti aģenti. Ziemeļkoreja ar dažādiem līdzekļiem centās panākt, lai upura līķim netiktu veikta autopsija. Fiksēts arī ielaušanās mēģinājums morgā, kurā glabājās Kima Čen Nama mirstīgās atliekas.


 

 

Top komentāri

TrollisJT
T
Nekad nevajag novērtēt pretinieku par zemu... vai tikai nebija tā, ka to indi čalim iebaroja LABĀKAIS DRAUGS, kā tas bieši tādās reizēs notiek, bet to dāmīti saorganizēja tikai uzmanības novēršanai. Jo, ja tā jipte ir tik stipra (ātra), tad arī dāmītei bija jābūt morgā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits