Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ķīna apstiprinājusi ārkārtas lietošanai ceturto Covid-19 vakcīnu

Ķīna apstiprinājusi ārkārtas lietošanai jaunu Covid-19 vakcīnu, kas izstrādāta Ķīnas Slimību kontroles centra direktora vadībā.

Ķīnas Zinātņu akadēmijas Mikrobioloģijas institūts pirmdien paziņoja, ka Ķīnas Slimību kontroles centra vadītāja Gao Fu vadībā izstrādātā vakcīna apstiprināta pagājušajā nedēļā.

Tā ir ceturtā vakcīna, kuru Ķīna apstiprinājusi ārkārtas lietošanai.

Vakcīnu izstrādājis uzņēmums Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. Ltd. un Ķīnas Zinātņu akadēmija. Vakcīnas klīnisko izmēģinājumu pirmā un otrā fāze tika pabeigta pērnā gada oktobrī un pašreiz Uzbekistānā, Pakistānā un Indonēzijā notiek pēdējās fāzes izmēģinājumi.

Uzbekistānā šī vakcīna tika apstiprināta izmantošanai jau 1.martā.

Jaunā proteīnu apakšvienību vakcīna ir līdzīga citām Covid-19 vakcīnām, kas jau apstiprinātas, ar to, ka māca ķermenim atpazīt proteīnu, kas sedz koronavīrusa vakcīnas virsmu, bet atšķiras ar veidu, kādā māca ķermeni to atpazīt.

Zinātnieki šūnās izaudzē nekaitīgu proteīna versiju un pēc tam to attīra, pirms iestrādā vakcīnā.

Dati par vakcīnas efektivitāti un drošību pagaidām nav publiski pieejami.

Uzņēmums, kas to izstrādājis, paziņojis, ka pašreiz datus vēl nav iespējams publiskot, bet norādīja, ka apgādā ar informāciju varasiestādes.

Ķīnā vakcinācijas kampaņa norit lēni, lai gan tā jau apstiprinājusi četras vakcīnas, kuras izstrādājuši trīs Ķīnas uzņēmumi.

Ķīnā pirmie tiek vakcinēti veselības aprūpes nozares darbinieki, muitas un robežsardzes darbinieki un konkrētu nozaru darbinieki.

Līdz šim Ķīnā, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 1,4 miljardus, izlietotas 64,98 miljoni vakcīnu devu, liecina valdības amatpersonu pirmdien publiskotie dati.

Ķīna sākotnēji vakcinēja tikai 18 līdz 59 gadus vecus cilvēkus, amatpersonām norādot, ka trūkst klīnisko izmēģinājumu datu par vakcīnu ietekmi uz vecākiem cilvēkiem. Taču pēdējie amatpersonu izteikumi liecina, ka tagad valdība devusi zaļo gaismu arī vecāku cilvēku vakcinēšanai.

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra Siņhua nedēļas nogalē ziņoja, ka vairākos Pekinas rajonos medicīnas centros vakcīnu sāk piedāvāt arī cilvēkiem, kas sasnieguši 60 gadu vecumu un ir vecāki.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits