Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīna vērš sankcijas pret ASV par Honkongas protestētāju atbalstīšanu

Ķīna pirmdien atcēlusi ASV karakuģu tehniskās apkopes vizītes Honkongā un noteikusi sankcijas ASV nevalstiskajām organizācijām (NVO), šādi reaģējot uz Honkongas protestētāju atbalstam pieņemto ASV likumu.

"Reaģējot uz ASV puses nesaprātīgo rīcību, Ķīnas valdība nolēmusi, sākot no šodienas, atlikt pieteikumu izskatīšanu par ASV kuģu ierašanos Honkongā, lai piestātu un veiktu apkopi," preses brīfingā sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina.

Ķīnā jau augustā liedza ASV karakuģiem piestāt Honkongā, konkrētu iemeslu toreiz nenorādot.

"Operacionāli no militārā skatu punkta ASV šajā ziņā tiešām nav atšķirības, jo tās reģionā var izmantot daudzas karaflotes bāzes," sacīja Singapūras Naņjanas tehniskās universitātes pētnieks Maikls Raska.

Tiesa gan, tādējādi tiek "raidīts signāls, ka spriedze ASV un Ķīnas attiecībās turpina padziļināties", viņš piebilda.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve arī norādīja, ka tiks piemērotas sankcijas pret vairākām ASV bāzētām NVO, tiesa gan par sankciju raksturu tuvāk neko neatklājot.

Sankcijas tiks noteiktas tām NVO, kas saistībā ar nesenajiem protestiem Honkongā rīkojušās slikti, arī Nacionālajam demokrātijas fondam, Human Rights Watch un Freedom House, teica Hua.

"Jau šobrīd ir daudz faktu un pierādījumu, kas skaidri liecina, ka šīs NVO atbalsta Ķīnai naidīgos spēkus un kūda uz separātiskām aktivitātēm Honkongas neatkarības virzienā," sacīja Hua.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien parakstīja likumu, kurā pausts atbalsts demokrātijai un cilvēktiesībām Honkongā, kā arī atbalstīti Honkongas valdības pretinieku protestu dalībnieki.

Honkongas cilvēktiesību un demokrātijas likumā pieprasīts, lai ASV prezidents katru gadu izvērtētu šīs Ķīnas autonomās teritorijas īpašās labvēlības statusu tirdzniecībā, kā arī pausti draudi to atcelt, ja brīvība Honkongā tiktu ierobežota.

Tramps parakstīja arī likumu, kas aizliedz pārdot Honkongas policijai asaru gāzi, piparu aerosolu, gumijas lodes, ūdens lielgabalus, apdullināšanas ieročus un elektrošoka ierīces.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Ķīnai ir bijis gana piemēru, ko vērot, un - no kā mācīties... .
ar ķīniešiem jāuzmanās
a
Nav gudri pārāk daudz ielaisties.
Х
Х
Нацисты батальона Азов были замечены на протестах в Гонконге. Вопрос, кто оплачивает им перелёт и проживание, риторический. Похоже, что стадия "США на протесты свозят боевиков со всей страны" пройдена, теперь везут со всего мира. Революция на экспорт.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits