Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ķīnas policija incidentu Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā saista ar Sjiņdzjanas reģionu

Par pirmdien Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā notikušo incidentu, kurā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, policija tur aizdomās divas personas no galvenokārt islāmistu apdzīvotā Sjiņdzjanas reģiona, otrdien vēsta Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.

Pirmdien, 28.oktobrī, Tjaņaņmeņas laukumā apvidus automašīna brauca pa ietvi, ietriecās cilvēku pūlī un aizdegās. Incidentā dzīvību zaudēja trīs automašīnā esošās personas, kā arī divi tūristi.

Policija pēc notikušā paziņojusi, ka aizdomās tiek turētas divas personas, kā arī nosaukusi četrus ar šīm personām, iespējams, saistītu automašīnu reģistrācijas numurus. Gan personas, gan minētās automašīnas saistītās ar Sjiņdzjanu - galvenokārt islāmticīgo uiguru minoritātes apdzīvoto reģionu.

Policija mudinājusi viesnīcas ievērot īpašu modrību, lai pamanītu "aizdomīgus viesus" un transportlīdzekļus, raksta Ķīnas kompartijai pietuvinātā avīze The Global Times.

Angliski iznākošajā laikraksta numurā izklāstīta plaša informācija par laukumā pieredzēto incidentu, bet ķīniešu valodas izdevumā aizdomas par uzbrucēju saistību Sjiņdzjanu nav pieminētas.

Interneta vietnē 64tianwang.com publiskoti aizdomās turamo vārdi, personas kodi un deklarētā dzīvesvieta, kā arī ievietots aicinājums viesnīcām sniegt informāciju, kas varētu būt noderīga šajā izmeklēšanā.

Pekina uigurus apsūdz separātismā, piedēvējot tiem sakarus ar starptautiskiem teroristu grupējumiem un izvēršot pret tiem represijas.

Cilvēktiesību aizstāvības grupas norāda, ka Pekina pārmērīgi pārspīlē uiguru separātisma draudus, lai attaisnotu brutālās represijas.

Daudzi uiguri pārmet valdībai reliģijas un kultūras ierobežošanu, kā arī masveidīgo haņa ķīniešu pieplūdumu, padarot uigurus par minoritāti pašu zemē.

Gandrīz puse no Sjiņdzjanas reģiona 20 miljoniem iedzīvotāju ir uiguri, tomēr reģionā tiek iepludināts aizvien lielāks haņu ķīniešu skaits. Kopš 1949.gada etnisko ķīniešu skaits Sjiņdzjanā pieaudzis no sešiem procentiem līdz vairāk nekā 40% mūsdienās.

Pēdējo mēnešu laikā aizdomās par džihāda izplatīšanu Sjiņdzjanā arestēti 140 cilvēki, bet augustā "pretterorisma operācijā" tika nogalināti 22 uiguri.

Tikmēr pašā Tjaņaņmeņas laukumā otrdien situācija atgriezusies ierastajās sliedēs, un nekas neliecina, ka vakar šeit būtu noticis kāds incidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits