Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kirgizstānā aizturēti 92 demonstranti, kuri pieprasīja nacionalizēt zelta raktuves

Kirgizstānā piektdien aizturēti 92 demonstranti, kuri savā kontrolē bija pārņēmuši spēkstaciju un no elektroenerģijas apgādes atslēguši Kanādas uzņēmumam piederošas zelta raktuves, pieprasot tās nacionalizēt.

Demonstrantu izklīdināšanā tika iesaistīti drošības spēki, kas arī nojauca protestētāju uzslietās teltis. Kā apstiprināja prokuratūra, aizturētas 92 personas. Demonstrantu aizturēšana izraisīja jaunus protestus, kuros piedalījās vairāki tūkstoši vietējo iedzīvotāju, pieprasot atbrīvot arestētos.

Reaģējot uz notikušo, Kirgizstānas prezidents Almazbeks Atambajevs piektdien raktuvju apkaimē izsludināja ārkārtas stāvokli. Ārkārtas stāvoklis izsludināts Isikulas reģionā, un tas būs spēkā līdz 10.jūnijam. Šajā apkaimē arī noteikta komandantstunda no plkst.21 līdz plkst.6 pēc vietējā laika. Protesta akcijas dalībnieki pieprasīja nacionalizēt zelta raktuves Kumtor, kas pilnībā pieder kanādiešu uzņēmumam Centerra Gold.

Vairāki simti demonstrantu ceturtdienas vakarā ielauzās spēkstacijā, kas ar elektroenerģiju nodrošina Kumtor raktuves, un atslēdza elektroenerģijas piegādi tām. Uz laiku apturēta raktuvju darbība. Amatpersonas informē, ka pēc drošības spēku operācijas elektroenerģijas piegāde raktuvēm atjaunota, taču pagaidām nav zināms, vai arī raktuvju darbību plānots tuvākajā laikā atsākt.

Raktuves Kumtor atrodas 350 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Biškekas un aptuveni 60 kilometrus uz ziemeļiem no robežas ar Ķīnu. Tās pieder kanādiešu kompānijai Centerra, kura informē, ka tās ir lielākās zelta raktuves Vidusāzijā, kuras pārvalda Rietumos bāzēta kompānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits