Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kirgizstāna: Uzbrukumu Ķīnas vēstniecībai sarīkojis uiguru grupējums

30.augusta uzbrukumu Ķīnas vēstniecībai Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā licis sarīkot uiguru kaujinieku grupējums, kas ir aktīvs Sīrijā, un to īstenojis kāds Austrumturkestānas islāmistu kustības dalībnieks, otrdien paziņoja Kirgizstānas valsts drošības dienests.

Spridzinātājs pašnāvnieks, kura vadītais auto 30.augustā taranēja Ķīnas vēstniecības vārtus, bijis etniskais uigurs. Viņam bijusi Tadžikistānas pase uz Zoira Halilova vārda, teikts dienesta paziņojumā.

"Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka teroraktu lika sarīkot uiguru teroristu grupējums, kas ir aktīvs Sīrijā un ir saistīts ar teroristu organizāciju Al Nusra, kuras emisāri finansēja teroraktu," norādījis drošības dienests.

Teroraktu koordinējis kāds bijušais Kirgizstānas iedzīvotājs, kurš tagad mīt Turcijā.

Ir izdots orderis vēl kāda cita savulaik Kirgizstānas dienvidos dzīvojuša cilvēka arestam, kuram ir Tadžikistānas pase un kas palīdzējis sagatavot uzbrukumu. Dažas stundas pirms sprādziena viņš izlidojis uz Stambulu.

Līdz šim aizturēti pieci Kirgizstānas pilsoņi, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar teroraktu. Izdoti starptautiskie orderi vēl divu citu šobrīd Turcijā dzīvojošu kirgīzu arestam.

Atskaitot etnisko uiguru, kurš īstenojis uzbrukumu, visi pārējie cilvēki, kas tiek apsūdzēti par terorakta pasūtīšanu, finansēšanu un sagatavošanu, ir divu Kirgizstānas dienviddaļas Fergānas ielejas novadu iedzīvotāji.

Auglīgā, bet pārapdzīvotā un lielā mērā nabadzīgā ieleja, kuru Kirgizstāna dala ar Uzbekistānu un Tadžikistānu, Vidusāzijā kļuvusi par radikālā islāma avotu. No šī reģiona simtiem jaunu cilvēku devušies karot teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" rindās uz Sīriju.

Kirgizstānai ir robeža ar Ķīnas Siņdzjanas provinci, kur Pekina gadu desmitiem cenšas apspiest etnisko uiguru neatkarības kustību.

Jau ziņots, ka Biškekā pie Ķīnas vēstniecības 30.augustā eksplodēja pašnāvnieka vadīts auto, ievainojot trīs cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits