Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kosmosa kuģi Endeavour pa Losandželosas ielām ved uz izstādīšanas vietu

Piektdien ASV kosmosa kuģis Endeavour uzsāka divu dienu braucienu pa Losandželosas ielām uz Kalifornijas Zinātņu centru, kur tas tiks izstādīts.

Novietots uz milzīgas transporta platformas, 80 tonnas smagais Endeavour piektdien tika izvests no Losandželosas starptautiskās lidostas. Kosmosa kuģa brauciens uz jauno mājvietu asprātīgi nodēvēts par "26.misiju", jo Endeavour veicis pavisam 25 lidojumus kosmosā.

Kosmosa kuģi novietos metāla angārā, taču 2017.gadā to pārvietos uz īpaši izbūvētu paviljonu, kurā Endeavour tiks izstādīts vertikāli. "Tas ir nacionāls dārgums - mēs visi esam par to samaksājuši no saviem nodokļiem," teica centra kurators Kens Filipss.

Endeavour veica lidojumus no 1992. līdz 2011.gadam, kad tika pielikts punkts 30 gadus ilgajai ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmai.

Pārējie programmā iesaistītie kosmosa kuģi Discovery, Atlantis un atspoļkuģu prototips Enterprise atrodas dažādos muzejos ASV. Pārējie divi NASA vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmā uzbūvētie kosmosa kuģi ir zaudēti negadījumos - Columbia saira atpakaļceļā Zemes atmosfērā 2003.gadā un Challenger eksplodēja pacelšanās laikā 1986.gadā -, nogalinot 14 astronautus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits