Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievija atļauj Polijas prokuroriem apmeklēt aviokatastrofas vietu Smoļenskā

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir atļāvusi Polijas prokuroriem apmeklēt 2010.gadā notikušās Polijas prezidenta lidmašīnas katastrofas vietu Smoļenskā, ziņoja Polijas radio, atsaucoties uz ziņu vietni wPolityce.pl.

Polijas prokuroriem būs atļauts arī apskatīt lidmašīnas atlūzas, vēsta wPolityce.pl.

Vēl nav zināms precīzs datums, kad Polijas delegācija dosies uz Smoļensku, bet tiek ziņots, ka tas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

2010.gada 10.aprīlī, mēģinot nolaisties Smoļenskas militārajā lidlaukā, avarēja Polijas prezidenta lidmašīna. Katastrofā gāja bojā toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un visi 95 pārējie lidmašīnā esošie cilvēki, tostarp citas augstākās poļu valsts un armijas amatpersonas.

Saskaņā ar aprīlī publiskotu Polijas izmeklētāju ziņojumu šo lidmašīnu iznīcināja sprādziens, kas noticis, tai vēl atrodoties gaisā, un katastrofu nav izraisījusi pilotu kļūda.

Saskaņā ar komisijas atzinumu vispirms eksplodējis lidmašīnas kreisais spārns, kad lidaparāts vēl atradies vairāk nekā 900 metru no Smoļenskas militārā lidlauka. Pēc tam, lidmašīnai joprojām atrodoties gaisā, noticis sprādziens tās fizelāžā un pilnībā apstājušies dzinēji.

Vienlaikus komisija atzina, ka Smoļenskas lidostas dispečeri lidmašīnas ekipāžai snieguši kļūdainu informāciju par nosēšanos.

Polijā valdošā partija Likums un taisnīgums (PiS), kuru vada Leha Kačiņska dvīņubrālis Jaroslavs Kačiņskis, jau sen apšaubīja iepriekšējo oficiālo izmeklēšanas atzinumu, kas tika sagatavots iepriekšējās valdības laikā. Tajā bija atzīts, ka katastrofu izraisījusi virkne poļu pilotu pieļauto kļūdu, kā arī kļūdas, kuras pieļāvis Smoļenskas lidlauka dispečeru torņa personāls. Savukārt Krievijas izmeklētāji visā vainoja vienīgi poļus.

PiS izveidoja pati savu izmeklēšanas komisiju, kas sākotnēji konstatēja, ka prezidenta lidmašīnu iznīcinājis gaisā noticis sprādziens, kā arī apsūdzēja krievu dispečerus apzinātā poļu pilotu maldināšanā par to atrašanās vietu, lidmašīnai tuvojoties skrejceļam.

Pagājušā gada decembrī toreizējais Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs paziņoja, ka par katastrofu ir atbildīga Krievija. Viņš arī apgalvoja, ka prezidenta lidmašīnu esot iznīcinājuši divi sprādzieni.

Par spīti atkārtotiem Varšavas pieprasījumiem, Krievija atsakās atdot Polijai lidmašīnas atlūzas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits