Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Laikraksts: Ko darīt ar "spoku valstīm" - neatzītajiem valstiskajiem veidojumiem?

Sakarā ar Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarības pasludināšanas trešo gadadienu, izdevums The New York Times raksta par šīm Kaukāza republikām līdzīgu "spoku valstu" pastāvēšanas bīstamību.

Tām ir savas armijas, tajās notiek vēlēšanas, tiek būvēta ekonomika un audzināti bērni, taču tajā pašā laikā šīs valstis atrodas kaut kur pelēkajā zonā starp savu faktisko esamību un starptautiskās leģitimitates atzīšanu, raksta NYT.

Kopumā pasaulē ir aptuveni ducis šādu valstisko veidojumu, un tajos dzīvo apmēram 40 miljoni cilvēku. Bijušās PSRS teritorijā tās ir Piedņestra un Kalnu Karabaha, Eiropā – Ziemeļkipras Turku Republika, Tuvajos Austrumos – Palestīniešu autonomija, bet Āfrikā – Somalilenda, pašus zināmākos piemērus min laikraksts.

Vairākums "spoku valstu” izdzīvo, lielā mēra pateicoties ārējam atbalstam. Tā Maskava ir pelēkais kardināls Dienvidosetijā un Abhāzijā, bet Armēnija neierobežoti dominē Kalnu Karabahā. Pie tam, tiecoties nodrošināties ar ārvalstu draugiem, šo teritoriju valdības mēdz norādīt uz nepatīkamiem precedentiem un divkāršiem standartiem.

"Spoku valstu" varas iestādes bieži ir korumpētas, tās vada militārie komandieri, kuri saistīti ar narkotiku tirdzniecību un citām nelikumīgām darbībām. Šādas valstis "rodas karu rezultātā un pastāv, pateicoties draudiem, ka cīņa var turpināties". Tās "uzsāk karus, kultivē noziedzību, novājina jau bez tā visa vājās valstis", teikts rakstā.

Vienlaikus izdevums norāda uz nepieciešamību palīdzēt ceļā uz leģitimitāti tiem valstiskajiem veidojumiem, kuru valdības "uzvedas labi". Kā piemērs tiek minēta Taivāna, pret kuras neatkarību asi iebilst Ķīna, uzskatot to par Ķīnas valsts neatņemamu sastāvdaļu.

Pēdējos 40 gados Taivāna ir kļuvusi par spēcīgu ekonomiku, pārgājusi no autoritārisma uz demokrātiju un kļuvusi par atbildīgu starptautiskās sabiedrības biedru – un tas viss sasniegts bez tiešas pārstāvniecības ANO, norāda laikraksts.

Vienlaikus, ja ASV un citas ietekmīgas lielvalstis, atsaucoties uz teritoriālo integritāti, izslēdz "spoku valstu mainīšanās iespēju", kā arī apzīmogo tās par separātisma balstiem un kontrabandas priekšposteņiem, starptautiskajai sabiedrībai ir maz izredžu saukt šo valstisko veidojumu līderus pie atbildības, secina izdevums. Attieksme pret tām kā pret sava veida pārpratumiem arī ļauj šiem veidojumiem neuztraukties par starptautiskās likumdošanas un kārtības ievērošanu.

Tomēr nav pareizi fokusēties arī tikai uz šo teritoriju centieniem iegūt leģitīmu valstiskumu, turpina laikraksts. "Pat ja spoku valsts kļūst par īstu valsti, problēmas var saglabāties. Lai izvairītos no Eritrejas gadījuma atkārtošanas, starptautiskajai sabiedrībai ir jāatbalsta reformas šajos valstiskajos veidojumos," iesaka NYT.

Izdevums piebilst, ka pretējā gadījumā miljoniem mūsu planētas iedzīvotāju turpinās dzīvot politiskajā un tiesiskajā nenoteiktībā, savukārt kaimiņi – pastāvīgu kara draudu atmosfērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits