Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Laikraksts: Naudas plūsma no Kipras jau sasniegusi Latvijas bankas

Konkurējošās valsts pēc Kipras banku sistēmas kraha steidzās aicināt pie sevis Krievijas naudu, kas šobrīd iestrēgusi nelielajā salā, raksta The Financial Times, norādot – īpaši šajā ziņā izceļas Latvija. „Kipras juristi, kas strādā ar Krievijas klientiem, runā: kad tika paziņots Kipras glābšanas plāns, jau burtiski pēc dažām stundām ar viņiem sazinājās Latvijas bankas,” teikts rakstā.

Tiesa, oficiāla Rīga apgalvo, ka nekāda naudas pieplūduma no Kipras nav, un uzsver, ka valsts cer pievienoties eirozonai. „Pašlaik mēs nenovērojam nekādu Kipras naudas pieplūdumu Latvijā. Šī valsts tiek uzraudzīta, un mēs negrasāmies konkurēt par šo naudu,” intervijā laikrakstam paziņojis Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis.

„Tomēr naudas plūsma no Kipras jau ir sasniegusi Latvijas bankas”, un Latvija atgādina Kipru ar to, ka „alkst pēc Krievijas iedzīvotāju ieguldījumiem savās bankās”, apgalvo izdevums. Laikraksts piesauc februāra beigu statistiku: kopīgā noguldījumu summa Latvijā ir 12,7 miljardi latu (18 miljardi eiro miljardi), no kuriem 49% pieder nerezidentiem. Pēc SVF datiem, aptuveni 80-90% nerezidentu ieguldījumu nāk no bijušās PSRS, teikts rakstā.

SVF arī secinājis, ka nerezidentu noguldījumi Latvijā palielinās, un skaidro šo faktu „galvenokārt ar to, ka NVS valstu noguldītāji izved savus līdzekļus no eirozonas valstīm, galvenokārt no Kipras, kur bankas atrodas smagā stāvoklī”.

Cīnītāji pret korupciju ieinteresējās ar Latviju pēc apsūdzībām, ka tās bankas piedalījušās iespējamajā afērā, kuru atmaskoja Krievijas jurists Sergejs Magņitskis, kā arī „kādā Kirgīzijas lietā”, teikts rakstā. „Šķiet, ka Latvija ir pieradusi pieņemt naudu, kas nāk no bijušās PSRS, no vietām, kur ir ievērojams naudas atmazgāšanas risks. Pēc notikumiem Kiprā tam vajadzētu izraisīt satraukumu,” laikrakstam paziņojis Toms Meins, Londonā bāzētās pretkorupcijas organizācijas Global Witness analītiķis.

Latvijas varas iestādes tikmēr iebilst, ka valstī ir pastiprināta likumdošana ar mērķi nepieļaut naudas atmazgāšanu, savukārt regulators bankām, kurās ir daudz nerezidentu noguldījumu, izvirza stingras prasības.

Tajā pašā laikā vairākas eirozonas valstis šaubās, vai ir vērts uzņemt tajā Latviju. V. Dombrovskim arī nāksies pārliecināt Latvijas iedzīvotājus, ka ir nepieciešams iestāties klubā, kurš ar saviem mazajiem biedriem izrīkojas tā, kā šobrīd ar Kipru, atzīmē laikraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits