Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Libānā Asada pretinieku un atbalstītāju sadursmēs nogalināti divi, ievainoti 60 cilvēki

Libānas otrajā lielākajā pilsētā Tripolē, izraisoties sadursmēm Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pretinieku un atbalstītāju starpā, nogalināti divi, bet ievainoti vismaz 60 cilvēki, otrdien pavēstīja drošības dienestu un mediķu pārstāvji.

Neraugoties uz to, ka ostas pilsētā izvietoti Libānas armijas spēki, sporādiskas sadursmes, kurās tika izmantotas kā rokas šaujamieroči, tā granāts, izraisījās pārsvarā sunnītu apdzīvotajos Bab el Tebanehas un alavītu Džabal Mohsenas rajonos, apliecināja aculiecinieki. Tās sākušās pirmdien un turpinājušās visu nakti, kā arī otrdien dienas laikā. Viens no bojāgājušajiem ir Ahmeds al Farfurs, kurš dzīvojis alavītu rajonā pakalnā. Tā pakājē atrodas sunnītu rajons. Otrs upuris ir kāds sunnītu Hedžaru ģimenes loceklis no Bab el Tebanehas.

Armijas paziņojumā teikts, ka karavīri pārmeklējuši kaujinieku izmantotās ēkas un "spēji vērsušies pret apšaudes avotiem".

Pieci karavīri ievainoti pirmdien, bet vēl pieci, arī kāds virsnieks, savainoti otrdien, eksplodējot armijas bāzē iemestai granātai. Līdzās upuriem armijas rindās Bab el Tebanehā savainoti 35 cilvēki - civilisti vai kaujinieki -, bet Džabal Mohsenā - 15, zināja teikt vietējie iedzīvotāji un mediķi. Cīņu gaitā aizdegušās vairākas mājas, automašīnām nodarīti bojājumi.

Pēdējās sadursmes vairojušas bažas, ka Sīrijas konflikts var izplesties Libānā, kur jau tā drošības situācija ir visai nestabila. Pārsvarā sunnītu apdzīvotajā Tripolē jau agrāk izraisījušās sadursmes starp sunnītiem, kas atbalsta Sīrijas opozīciju, un Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālajiem alavītiem. Kā zināms, arī pats al Asadas ir šī šiītu islāma atzara sekotājs. Analoģiskās sadursmēs, kas Tripolē izraisījās jūnija sākumā, dzīvību zaudēja 15 cilvēki.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas Syrian Observatory for Human Rights datiem tajā dzīvību ir zaudējis 23 000 cilvēku. Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību cenšas panākt Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķē Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņemot palīdzību no ārzemēm. Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā - Sīrijas prezidenta Asada - gāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits