Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Liecinieks: Meksikas eksprezidents saņēmis 100 miljonus dolāru no narkobarona El Čapo

Meksikāņu narkobarons Hoakins Gusmans, kas pazīstams ar iesauku El Čapo jeb Īsais, samaksājis 100 miljonu ASV dolāru (87,5 miljonus eiro) lielu kukuli bijušajam Meksikas prezidentam Enrikem Penjam Njeto, tiesā Ņujorkā liecinājis Gusmana bijušais galvenais palīgs Alekss Sifuentess.

Sifuentess, kurš no 2007. līdz 2009. gadam dzīvoja un strādāja kopā ar Gusmanu Sinaloas kalnos Meksikā, apgalvo, ka pastāstījis varasiestādēm par šo kukuli jau 2016.gadā.

Njeto ieņēma prezidenta amatu no 2012. līdz 2018. gadam.

Gusmana tiesas prāva Ņujorkā sākās novembrī.

Viņš tika notverts 2016. gada 8. janvārī Sinaloas štatā. Sešus mēnešus pirms tam Gusmans bija izbēdzis no Meksikas cietuma.

2017. gada janvārī Meksika izdeva Gusmanu ASV, izdarot to dienu pirms ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas.

Žurnālisti no tiesas nama ziņo, ka Njeto esot prasījis Gusmanam 250 miljonus ASV dolāru (218,8 miljonus eiro), bet vēlāk samierinājies ar 100 miljoniem dolāru.

Sifuentess apgalvo, ka nauda Njeto nodota 2012.gada oktobrī Mehiko, bet prezidenta amatā Njeto stājās decembrī.

Sifuentess tika aizturēts 2013. gadā un vēlāk izdots ASV, kur atzinās narkotiku kontrabandā, panākot vienošanos ar prokuratūru.

Njeto viņa sacīto par kukuli vēl nav komentējis, bet iepriekš ir noraidījis Gusmana tiesas prāvā izskanējušos apgalvojumus par korupciju.

Tiek uzskatīts, ka Gusmans vadīja Sinaloas karteli, ko ASV uzskata par lielāko narkotiku karteli pasaulē. Taču Gusmana advokāts tiesā apgalvoja, ka karteļa patiesais vadītājs ir Ismaels Majo Sambada.

Viņam esot izdevies izvairīties no notveršanas, piekukuļojot visu Meksikas valdību, tostarp Njeto un bijušo prezidentu Felipi Kalderonu.

Novembrī kāds cits Sinaloas karteļa loceklis tiesā liecināja, ka 2005. gadā kukuli saņēmusi persona, kas pašreiz strādā pie Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa-Obradora.

 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Ir grūti zināt, vai tieši kāds kādam ir devis kukuli... bet ir viegli nojaust, ka reālā valstī tādi "čapo" var darboties ne ilgāk par pus gadu... ja vien tiem nav nopietna sadarbība ar varas turētājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits