Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Lielbritānija aptur sadarbību ar ASV divu Islāma valsts kaujinieku lietā

Lielbritānija pārtraukusi sadarbību ar ASV divu Sīrijā sagūstīto džihādistu grupējuma Islāma valsts kaujinieku lietā, pastāvot bažām, ka viņiem ASV var draudēt nāvessods, piektdien pavēstīja valdība.

Lielbritānija pirmdien paziņoja, ka dalās ar operatīvo informāciju, lai palīdzētu ASV sagatavot izskatīšanai tiesā lietu par diviem Sīrijā sagūstītajiem kaujiniekiem. Viņi Sīrijā bijuši bandā, kuru britu prese dēvē par bītliem.

Tomēr iekšlietu ministrs Sadžids Džavids izpelnījās pārmetumus, ka ir piekrities dalīties ar operatīvo informāciju bez garantijām, ka izdošanas gadījumā kaujiniekiem nedraudēs nāvessods.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka ieturēs "neilgu pauzi" divpusējās juridiskās palīdzības procesā ar ASV Aleksandas Amona Kotija un Eš Šafi eš Šeiha lietās pēc prasības, kas saņemta no viena kaujinieka advokāta.

Ir maz ticams, ka abi kaujinieki, kurus šogad sagūstīja ASV atbalstītais sīriešu grupējums, tiks tiesāti Lielbritānijā, pirmdien sacīja drošības ministrs Bens Volless.

Viņš arī norādīja, ka šie kaujinieki nav Lielbritānijas pilsoņi, tuvākas detaļas neatklājot.

Medijos parādījušās ziņas, ka valdība pilsonību viņiem atņēmusi.

Kotijs un Šeihs bija dalībnieki cilvēku nolaupīšanas bandā, kurā bija četri dalībnieki. Tā kā viņi visi runājuši ar britu akcentu, gūstekņi viņus iesaukuši par bītliem.

Bandā darbojies arī ar Džihāda Džona iesauku pazīstamais Mohammeds Emvazi, kurš tika nogalināts 2015.gadā uzlidojumā, un Eins Deiviss, kurš ir apcietināts Turcijā.

Bandas dalībnieki filmējuši to, kā gūstekņiem tiek nocirstas galvas. Atbilstoši apsūdzībām, viņi nogalinājuši ASV žurnālistu Džeimsu Foliju un daudzus Rietumu palīdzības misiju darbiniekus.

ASV atbalstīto Sīrijas Demokrātisko spēku karotāji notvēra Kotiju janvārī, kad viņš mēģināja aizbēgt no Sīrijas uz Turciju. ASV aizsardzības jomas amatpersonas februārī pavēstīja, ka Sīrijas nemiernieki notvēruši arī Šeihu.

Islāma valsts vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret Islāma valsti, grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits