Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Londonas grautiņu dēļ britu likumpārkāpējiem liegs tiesības uz zvērināto tiesu

Lielbritānijas valdība plāno atņemt sīkus likumpārkāpumus izdarījušiem noziedzniekiem tiesības stāties zvērināto tiesas priekšā. Kā raksta The Times, pēc pagājušā gada augustā Londonā notikušajiem nemieriem īstenotās tiesu sistēmas reformas ietvaros, tūkstošiem krimināllietu plānots nodot miertiesnešu jurisdikcijā.

Kā atzīmē laikraksts, tādējādi valdība plāno ietaupīt ievērojamu summu budžeta līdzekļu. Viena miertiesas sēde izmaksā vidēji 900 mārciņās dienā, savukārt tiesas sēde ar zvērināto piedalīšanos valsts kasei prasa apmēram 3000 mārciņas dienā. Iniciatīva tāpat ļaus būtiski samazināt zvērināto tiesu noslogojumu.

Šobrīd par nenozīmīgiem pārkāpumiem, tādiem kā zādzības, vardarbība, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi, narkotisko vielu glabāšana un izplatīšana, kā arī dažāda apjoma materiālo zaudējuma nodarīšana, apsūdzētajiem ir tiesības izvēlēties starp viņa lietas izskatīšanu miertiesā vai zvērināto tiesā. Divas trešdaļas lietu, pēc The Times rīcībā esošās informācijas, rezultātā tiek nodotas zvērināto tiesām.

Pret valdības iniciatīvu iebilst cilvēktiesību aizstāvji. Viņuprāt ikvienam pilsonim ir tiesības uz zvērināto tiesu. Bez tam sodāmība, lai arī par sīku pārkāpumu, var negatīvi atsaukties uz cilvēka reputāciju darbā un sabiedrībā kopumā.

Reformas piekritēji savukārt uzskata, ka lietas, piemēram, par gāzēta ūdens pudeles zādzību izskatīšana zvērināto tiesā aizņem pārāk daudz laika. Pēc valdības padomnieces Luīzes Keisijas (Louise Casey) vārdiem, gada laikā zvērināto tiesām Lielbritānijā nākas izskatīt līdz 70 tūkstošiem nenozīmīgu likumpārkāpumu, ieskaitot tējas paciņu vai cepumu zādzības. Puses šo lietu nodošana miertiesu jurisdikcijā palīdzēs ietaupīt līdz 30 miljoniem mārciņu.

Vienlaikus reformas piekritēji arī uzskata, ka pilnībā atņemt apsūdzētajiem tiesības uz zvērināto tiesu nedrīkst. Tā, piemēram, tiek piedāvāts saglabāt tiesības uz zvērināto tiesu personām, kurām nav kriminālas pagātnes.

Kā atzīmē The Times, tiesības uz zvērināto tiesu britu likumdošanā tika nostiprinātas vēl 1215. gadā, Lielajā brīvības hartā. Pirms aptuveni desmit gadiem līdzīgu tiesu sistēmas reformu mēģināja veikt toreizējais britu iekšlietu ministrs Džeks Strovs, taču viņa iniciatīvas sadūrās ar asu opozīcijas (tagadējās pozīcijas) pretestību.

Jāatgādina, ka nemieru, kas sākās naktī uz 7. augustu Londonā un pēc tam pārsviedās uz citām angļu lielpilsētām, laikā tika aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, kuru lielākajai daļai tika izvirzītas apsūdzības vandālismā un zādzībās. Pēc grautiņu likvidēšanas valdība īsteno virkni pasākumu policijas darba liberalizācijai, kā arī tiesībsargājošo institūciju darbību efektivitātes paaugstināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits