Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Medijs: Ziemeļkorejas līderi pasauli apceļojuši, izmantojot Brazīlijas pases

Tagadējais Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns un viņa tēvs Kims Čen Irs aizvadītā gadsimta 90. gados izmantojuši Brazīlijā izdotas pases un citas identitātes, lai iegūtu vīzas Rietumvalstu apceļošanai, atsaucoties uz pieciem dažādiem informācijas avotiem Rietumeriopas drošības struktūrās, vēsta Reuters.

"Viņi izmantojuši šīs Brazīlijā izdotās pases, kurās nepārprotami redzamas Kima Čen Una un Kima Čen Ira fotogrāfijas, lai iegūtu vīzas no ārvalstu vēstniecībām," izteicies viens no informācijas avotiem un piebildis: "Tas norāda uz [viņu] vēlmi ceļot un valdošās ģimenes centieniem apzināt iespējamu evakuācijas maršrutu."

Ziemeļkorejas vēstniecība Brazīlijā šo ziņu atteikusies komentēt, bet Brazīlijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka izmeklēs šo gadījumu.

Brazīlijas iekšlietu iestāžu pārstāvis Reuters apstiprinājis, ka abas pases nosūtītas aizpildīšanai konsulātos, bet par dokumentu turpmāko izmantošanu informācija nav zināma.

Tikai vēlāk tās noformētas Kimam Čen Unam uz Džosefa Pvaga vārda un Kimam Čen Iram - uz Idžona Tčoi vārda. Pases izmantotas, lai pieteiktu vīzas vismaz divās Rietumu valstīs.

Pases, par kuru kopijām vēsta Reuters, derīguma termiņš bijis 10 gadi, zīmogi tajās liecina, ka tās izdotas Brazīlijas vēstniecībā Prāgā 1996. gada 26. februārī. Ar sejas atpazīšanas tehnoloģiju palīdzību apstiprināts, ka fotogrāfijās redzamās personas ir Kims Čen Uns un viņa tēvs.

Pasē, kas izdota uz Džosefa Pvaga vārda, dzimšanas datums norādīts 1983. gada 1. februāris. Ņemot vērā, ka par Ziemeļkorejas vadošās ģimenes personām zināms maz, nevar pārbaudīt, vai tas sakrīt ar Kima Čen Una dzimšanas datiem. Iepriekš jau gūts apstiprinājums, ka viņš vēlāk izglītojies starptautiskā skolā Šveicē, Bernē, kur izlicies par vēstniecības autovadītāja dēlu, atgādina Reuters.

Savukārt Kimam Čen Iram izdotajā pasē ar Idžona Tčoi vārdu kā dzimšanas datums norādīts 1940. gada 4. aprīlis, kaut arī viņš dzimis 1941. gadā.

Tiesa, Reuters nav guvis apstiprinājumu, ka vīzas tiešām ir iegūtas, taču pases, iespējams, izmantotas, lai ceļotu uz Brazīliju, Japānu un Hongkongu, atzinuši drošības iestāžu avoti. To apstiprina senāka publikācija Japānā iznākošā laikrakstā Yomiuri Shimbun, kas jau 2011. gadā ziņojis, ka Kims Čen Uns 1991. gadā apmeklējis Tokiju, izmantojot Brazīlijā izdotu pasi.

To, kā iegūtas šo pasu kopijas, avoti neatklāj, norādot uz šīs informācijas slepenības noteikumiem. Līdz ar to nevar simtprocentīgi droši apstiprināt, vai pasu kopijas nav viltojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits