Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meksikā nolaupīts ārkārtīgi bīstams radioaktīvs materiāls

Meksikā nolaupīta kravas automašīna, kurā tika vests ārkārtīgi bīstams medicīnā izmantots radioaktīvs materiāls, trešdien pavēstīja ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Kravas automašīnā no kādas slimnīcas Tihuanas pilsētā uz radioaktīvo atkritumu glabātavu tika vests kobalts-60. Automašīna pirmdien tika nolaupīta netālu no Mehiko.

"Brīdī, kad kravas furgons tika nolaupīts, materiāls bija atbilstoši aizsegts. Taču materiāls varētu būt ļoti bīstams cilvēkam, kad tas tiktu izņemts no aizsega vai arī ja tas tas tiktu bojāts," teikts aģentūras paziņojumā.

Informāciju par bīstamā radioaktīvā materiāla zādzību IAEA saņēmusi no Meksikas kodoldrošības pārvaldes CNSNS.

Meksikas varasiestādes šobrīd intensīvi meklē nozagto radioaktīvo materiālu, ko teorētiski varētu izmantot tā dēvētās netīrās bumbas izgatavošanai. Tas ir spridzeklis, kas plašā teritorijā izplata radioaktīvo materiālu.

Lai gan šāda radiācijas izplatīšanas ierīce būtu ievērojami mazāk letāla nekā atombumba, tās izgatavošana ir daudz vienkāršāka, un arī šāda ieroča izmantošanas gadījumā var izcelties masu panika.

Eksperti jau ilgstoši brīdinājuši par briesmām, ko rada šādu vielu uzglabāšana slimnīcās, universitātēs un rūpnīcās lielā daudzumā, bieži vien nenodrošinot atbilstošus drošības pasākumus.

Pērn vien IAEA reģistrēti 17 gadījumi, kuros fiksēta nelikumīga kodolmateriālu glabāšana vai centieni pārdot šādus materiālus, bet 24 gadījumos ziņots par šādu materiālu pazaudēšanu vai zādzību. Tomēr aģentūras eksperti bažījas, ka tā, visticamāk, ir tikai aisberga redzamā daļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits