Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Milzīga datu noplūde atklāj ar pasaules līderiem saistītus ofšorus

Milzīga dokumentu noplūde no kādas Panamas juridiskās firmas atklāj ofšoru jeb ārzonās reģistrētu firmu tīklu, kurā uzņēmumi pieder 12 šobrīd pie varas esošiem valstu līderiem un vismaz 140 dažādu pasaules valstu amatpersonām. Starp prominentākajiem vārdiem atklājumos figurē arī Islandes un Pakistānas premjeri, Saūda Arābijas karalis, kā arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs (ICIJ), kas kopā ar vairāk nekā divsimts žurnālistiem vairāk nekā gadu veica datu izpēti.

Pirms gada žurnālistu rīcībā nonāca vairāk nekā 11,5 miljoni dokumentu, kuros ir informācija par ofšoriem, kurus dažādu pasaules valstu amatpersonām un līderiem palīdzējusi izveidot Panamas juridiskās firma Mossack Fonseca. Sarakstos atrodami ar sportistu, populāri cilvēku un pat starptautisku noziedznieku vārdi. 

Dokumentos atrodamas saites ar politiķiem, kuri publiski iestājušies pret korupciju un ēnu ekonomikas darījumiem. Piemēram, Ķīnas prezidenta Sji Dziņpiņa, kurš, kā vēsta ICIJ, zvērējis vadīt "armijas" cīņā pret korupciju, radinieki ir atrodami dokumentos, tāpat ir atklātas ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un britu premjera Deivida Kemerona mirušo tēvu saistītas firmas.   

Noplūdušajos datos atrodama informācija par 40 gadiem.

Dokumenti atklājuši, ka cilvēki, kas saistīt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ir bijuši iesaistīti "naudas pārvietošanas" tīklā, kur vienlaikus "ceļojuši" pat 200 miljoni dolāru. Atklājumi liecina, ka ar šo naudu, izmantojot dokumentus ar atpakaļejošiem datumiem un slēptiem maksājumiem, iegūta ietekme uzņēmumos un mediju kompānijās. Kremlis šo informāciju nekomentēja, taču pēc žurnālistu jautājumiem izplatīja informāciju, ka pret prezidentu tiek gatavota informācijas kampaņa.

Dokumentos arī atrodama saistība kompānijām, kas piegādāja degvielu Sīrijas diktatora Bašara el Asada armijai, kura to izmantoja bumbvedējos, kas veica uzlidojumus opozīcijas pozīcijām un civiliedzīvotājiem. Tāpat žurnālisti atklājuši ofšoru, kas saistīti ar vienu no pasaules populārākajiem futbolistiem - Lionelu Mesi, par kuru šobrīd Spānijā notiek izmeklēšana saistībā ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.  

Mossack Fonseca ir viena no galvenajām ārzonu kompāniju veidotājiem pasaulē. Uzņēmumam ir filiāles Šveicē, Honkongā, kā arī 35 citās pasaules valstīs. 

Panamas valdība svētdien solīja sadarboties ar jebkādu izmeklēšanu, kas tiktu uzsākta saistībā ar noplūdinātu Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca informāciju, kura liecina, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu kontrolētājiem

Arī Latvijā 2010. gadā tika atvērta filiāle, kas saistīta ar Mossack Fonseca  - Mossack Fonseca & Co (Baltics), vēsta Firmas.lv informācija. Taču pagājušā gada decembrī uzņēmuma darbība izbeigta. 

Top komentāri

Mārīte Saulkrastos
M
Mēs varam būt lepni, ka Panamas ofšorus vada pasaules bagātākais latvietis Ēriks Gromuls: Multimiljonāra (ne sevišķi jautrie) piedzīvojumi Latvijā. Māris Zanders, "Nedēļa", rubrika: "Nedēļas cilvēks", 18.12.2006. Viktors Šarkovskis, kurš ir Gromula draugs un biznesa partneris, savlaik Ēriku brīdināja par pārāk lielu izšķērdību, mētāšanos ar naudu. Ēriks brīdinājumus neņēma vērā dodot pilnīgu vaļu naudas lietās nelietīgajiem direktoriem, tādiem kā Rašmanis, Jubele, Rubīns u.c. Par nozagtajiem miljardiem neviens vairs negrib runāt. Rašmanis, kurš bija šīs bandas vadonis Latvijā, tagad vēsi pasaka, ka viņš jau sen visu ir norakstījis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits