Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Stacija "Halley VI" sastāv no 8 moduļiem. Arktiskajā vasarā tur uzturas pat 70 cilvēki, bet ziemā paliek 16, lai nodrošinātu pamatfunkcijas

Milzu aiza ledājā neatstāj izvēli - britiem jāpārvieto polārā izpētes stacija

Lielbritānija gatavojas vērienīgai operācijai - milzu aizas dēļ par 23 kilometriem nāksies pārvietot polāro izpētes staciju Halley VI, vēsta izdevums The Guardian.

Aptuveni septiņu kilometru attālumā no izpētes stacijas veidojas aiza, kas, turpinot paplašināties un stiepties garumā, ar laiku varētu nogriezt staciju no kontinenta vai arī apdraudēt pašu staciju. 

Aizvadītās arktiskās vasaras laikā atrasta piemērota vieta, kur pārvietot staciju. Nu pēc arktiskās ziemas pārlaišanas pētnieku komanda gatavojas vērienīgajam darbam - ar milzīgu traktoru palīdzību aizvilkt masīvo staciju 23 kilometrus uz austrumiem, uz stacijas jauno bāzes vietu, kurai dots nosaukums Halley VI A.



Kaut stacija nav pārvietota kopš 2012.gada, kad tā pēc būvniecības pabeigšanas novietota līdzšinējā atrašanās vietā, inženieri to radījuši ar domu, ka kādreiz staciju nāksies pārvietot, pielāgojoties apkārtējās vides izmaiņām. Nu pienākusi reize, kad inženieru tālredzība Lielbritānijas pētniekiem Antarktīdā lieti noderēs.

Pārvietošana notiks pa posmiem arktiskās vasaras laikā. To plānots pabeigt trīs gadu laikā - līdz 2018.gada aprīlim. Kamēr daļa no astoņiem stacijas moduļiem tiks pārvietoti, palikušajos turpināsies pētnieciskais darbs.

"Komanda ir entuziasma pilna uzņemties šo izaicinājumu," paziņojumā apstiprinājis British Antarctic Survey izpētes projektu vadītājs Tims Stokings.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits