Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mjanmas demokrātijas kustības līdere 23 gadus pēc prēmijas piešķiršanas saņem Saharova balvu

Mjanmas demokrātijas kustības līdere un Nobela Miera prēmijas laureāte Auna San Su Čži otrdien saņēma Saharova balvu, kas viņai tika piešķirta 1990.gadā.

Saharova balvu Su Čži pasniedza Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs.

"Jūs apliecināt, ka ļaudis, kas cīnās par demokrātiju, galu galā gūst uzvaru," sacīja Šulcs. "Es jūs apsveicu (..). Jūs esat izcils brīvības un demokrātijas simbols."

Savukārt pati Su Čži, saņemot prestižo apbalvojumu, atzina, ka darāmā vēl ir daudz, lai Mjanmā ieviestu īstu demokrātiju.

Laureāte arī atzina, ka viņas tautieši vēl "tikai sāk apgūt", ka viņi var uzdot jautājumus, kā arī uzsvēra, ka pašreizējā Mjanmas konstitūcija būtu jāmaina, "lai tā būtu patiesi demokrātiska".

68 gadus vecā Auna San Su Čži ir Birmas neatkarības kustības līdera Auna Sana meita. Viņas tēvs tika nogalināts 1947.gadā.

Su Čži kļuva par demokrātijas kustības līderi, kad viņa 1988.gadā pēc daudziem ārzemēs pavadītiem gadiem atgriezās dzimtenē, sākotnēji - lai rūpētos par savu sasirgušo māti.

Lielāko daļu nākamo 22 gadu viņa pavadīja mājas arestā.

Līdz samērā nesenam laikam viņa nevarēja pamest Mjanmu, baidoties, ka militārā hunta, kas valdīja Mjanmā, neļaus viņai atgriezties valstī. Šis lēmums nozīmēja, ka Su Čži nevarēja saņemt viņai piešķirto Nobela prēmiju un būt kopā ar savu vīru - britu Maiklu Arisu -, kad viņš 1999.gadā aizgāja no dzīves.

2011.gadā pēc 20 varas gadiem militārās huntas varu Mjanmā nomainīja jauna vismaz formāli civilistu valdība, un prezidenta krēslā sēdās Teins Seins.

Kopš tā laika Mjanmā norisinājušās ievērojamas reformas un atbrīvoti simtiem politieslodzīto, kaut iepriekš valdība ilgi noliedza, ka valstī šāda cietumnieku kategorija vispār pastāv.

Su Čži tika ievēlēta parlamentā, un viņai tika atļauts doties ārvalstu vizītēs.

Su Čži Mjamā joprojām ir ārkārtīgi populāra. Viņa 2015.gadā plāno kandidēt Mjanmas prezidenta vēlēšanās.

Šogad Saharova balva tika piešķirta talibu sašautajai pakistāniešu pusaudzei Malalai Jusafzai, kas vadīja kampaņu par meiteņu izglītību Pakistānā.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits