Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepietiekami novērtētais spekulants - tuvojas Skrūdža Makdaka 65 gadu jubileja

„Ja starptautiskā finanšu politika ņemtu piemēru no Disneja multiplikācijas filmu personāža Skrūdža Makdaka, mēs izvairītos no vairākām pēdējo gadu krīzēm, raksta Vācijas laikraksts Tagesspiegel. Izdevums citē bijušo Vācijas finanšu ministru un sociāldemokrātu kandidātu uz Vācijas kanclera posteni Pēru Štainbriku, kurš uzskata, ka „ir jāievieš vairāk lielu seifu, tādu kā Skrūdžam Makdakam, un jāglabā tajos nauda, nevis jāpārpludina ar naudu tirgi, uzpūšot finanšu burbuļus”.

„Pavisam drīz Skrūdžam oficiāli paliks 65 gadi. Viņš pirmoreiz parādījās publikai 1947. gada decembrī komiksu sērijā Walt Disney's Donald Duck, kuru radīja mākslinieks Karls Barkss – cilvēks, kurš 1940.-1960. gados vairāk par jebkuru citu ietekmēja Pīļu stāstu pasauli,” atgādina laikraksts.

„Ņemot vērā krīzes, kuras pēdējā laikā izprovocējuši ārpus kontroles izgājušie finanšu tirgu dalībnieki, veco sīkstuli iespējams slavināt kā investīciju baņķiera pretstatu: viņš investē tikai to, ko pats nopelnījis, kā arī no visas sirds aizsargā savus dievinātos dālderus. Diezin vai viņam ienāktu prātā doma ieguldīt savu naudu nekustamā īpašuma burbulī,” teikts rakstā. „Tomēr viņa nosliece krāt naudu arī nav pārāk derīga ekonomikai. Viena no viņa devīzēm skan: Tas, kurš tērē naudu, neko nesaprot no īsta kapitālista priekiem.”

Kā teikts rakstā, Skrūdžs Makdaks, atšķirībā no daudziem reāli eksistējošiem miljardieriem, savu naudu ir nopelnījis ar paša darbu. Saskaņā ar „biogrāfiju” Skrūdžs Makdaks: viņa dzīve, viņa miljardi, kuru sarakstījis rakstnieks un gleznotājs Dons Rasa, slavenais multfilmu tēls ir nācis pasaulē XIX gadsimta beigās nabadzīgā, bet uzņēmīgā ģimenē. Pirmo dālderi, kuru viņš glabā kā talismanu, Skrūdžs nopelnīja bērnībā, tīrot apavus. Tajā pašā laikā, teikts rakstā, Skrūdžs izlēma emigrēt uz Ameriku: „Es būšu stiprāks par pašiem stiprākajiem, viltīgāks par pašiem viltīgākajiem un godīgā ceļā aizkļūšu līdz pašai virsotnei”.

Kā norāda Tagesspiegel, Skrūdžs Makdaks pārstāv amerikāņu miljonāra - self made man arhetipu: viņš kļuva bagāts, meklējot zeltu Aļaskas zelta raktuvēs, bet pēc tam palielināja savu bagātību, tirgojoties ar lopiem un kļūstot par tvaikoņa kapteini Misisipi upē. Viņš vadījās pēc tādiem principiem, kā „taupi pastāvīgi, tad sliktos laikos nepaliksi bešā”, un izveidoja multfilmu impēriju, kurā ietilpst banka, mākleru kantori, dzelzceļi, aviolīnijas, rotaļlietu fabrikas un dažādas šahtas, teikts rakstā, norādot, ka lai arī personāžs pasaulē parādījās ASV, mūsdienās tas daudz populārāks ir tieši Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits