Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Nigērijā par 30% samazina degvielas cenas, armija ieņem galveno protestu vietu

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans pirmdien paziņoja par degvielas cenu samazināšanu, ar šo lēmumu mēģinot izbeigt nedēļu ilgušos protestus pret degvielas subsīdiju atcelšanu, savukārt armija ieņēma galveno protestu vietu valsts lielākajā pilsētā Lagosā.

Džonatans televīzijas uzrunā tautai paziņoja, ka degvielas cenas tiks samazinātas par apmēram 30%. Viņš arī paziņoja, ka protestus esot "nolaupījuši" tie, kas cenšas veicināt "nesaskaņas, anarhiju un nedrošību".

Svētdien valdības sarunās ar arodbiedrībām netika panākta vienošanās par strīda atrisināšanu. Arodbiedrības pēc sarunām solīja atsākt ģenerālstreiku, bet pārtrauca ielu protestus, ņemot vērā Džonatana paustās bažas par drošību. "Valdība turpinās īstenot pilnīgu [cenu] deregulāciju degvielas nozarē. Tomēr, ņemot vērā grūtības, kuras pārcieš nigērieši, un pēc pienācīgiem apsvērumiem un konsultācijām ar štatu gubernatoriem un Nacionālās asamblejas vadību valdība ir apstiprinājusi degvielas cenas samazināšanu līdz 97 nairām (0,33 latiem) litrā," savā uzrunā sacīja Džonatans.

Arodbiedrību, strādnieku un vidusšķiras pārstāvji ar automašīnām bija sašutuši, kad 1.janvārī benzīna litra cena no apmēram 65 nairām (22 santīmiem) pakāpās līdz 150 nairām (51 santīmam). 9.janvārī Nigērijā sākās ģenerālstreiks un citi protesti pret degvielas subsīdiju atcelšanu.

Pirmdien karavīri pirmoreiz kopš protestu sākuma izveidoja ielu blokposteņus Lagosā, un demonstranti nevarēja iekļūt parkā, kur tie bija pulcējušies pagājušajā nedēļā. Protesti lielākoties ir bijuši mierīgi, tomēr dažādos incidentos to laikā ir gājuši bojā vismaz 15 cilvēki. Vairākus bojāgājušos nošāva policija, mēģinot izklīdināt demonstrantus.

Degvielas subsīdijas saskaņā ar Nigērijas degvielas regulatora lēmumu tika atceltas, valdībai mēģinot samazināt izdevumus un palielināt investīcijas, kuras nepieciešamas vietējā naftas pārstrādes nozarē. Ekonomisti paskaidroja, ka degvielas subsīdijas, kas veidoja 25% no valsts budžeta izdevumiem, bija lieka izšķērdība un piepildīja turīgo un vidusšķiras iedzīvotāju automašīnu degvielas tvertnes. Tāpat tās vairoja korupciju, un miljardiem vērtas summas valsts noplūdināja degvielas importētāju kartelim.

Daudzi Nigērijas iedzīvotāji lētu degvielu uzskatīja par vienīgo bonusu dzīvošanai ar naftu bagātajā valstī, kurā korupcija zeļ un plaukst. Kritiķi norāda, ka turīgajiem politiķiem vispirms vajadzēja taupības pasākumus ieviest valdības iekšienē un cīnīties pret korupciju naftas pārstrādes nozarē.

Subsīdijas arī veicināja degvielas kontrabandu uz kaimiņvalstīm Beninu un Kamerūnu, kur degviela ir daudz dārgāka. Valdības aplēses liecina, ka šogad, atsakoties no degvielas subsidēšanas, valsts ietaupīs vienu triljonu nairu (3,375 miljardus latu).

Lai gan Nigērijā ir bagātīgas naftas rezerves, lielu daļu degvielas tā importē, jo valsts naftas pārstrādes nozare ir vāji attīstīta. Valdība cer, ka subsīdiju atcelšana un degvielas cenas pieaugums veicinās investīcijas šajā nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits