Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Nigērijas islāmistu līderis izvirza ultimātu valsts kristiešiem

Nigērijas islāmistu teroristiskās organizācijas Boko Haram (burtiskā tulkojumā – rietumu izglītība ir grēks) viens no līderiem Abuls Kuaka paziņojis, ka kristiešiem, kuri dzīvo Nigērijas ziemeļos, trīs dienu laikā jāpamet šie rajoni, pretējā gadījumā viņi tiks nogalināti, vēsta televīzijas kanāls CNN.

Šādu ultimātu teroristu līderis izvirzīja telefoniskas intervijas vienai no Nigērijas radiostacijām laikā. Viņš ieteica kristiešiem pārcelties pie saviem ticības brāļiem uz valsts dienvidiem.

Pēdējā laikā sadursmes starp Boko Haram un Nigērijas tiesībsargājošajām institūcijām Boras un Jobes pilsētās ir pāraugušas bruņotā konfliktā, un valsts prezidents Gudlaks Džonatans četros valsts rajonos ir izsludinājis karastāvokli, kā arī slēdzis robežas ar Kamerūnu, Čadu un Nigēru.

Nigērijas ziemeļos arī ir sākušies kristiešiem piederošo veikalu un ēku grautiņi. Tā Potiskumas pilsētā ir aizdedzinātas aptuveni 30 tirdzniecības ēkas un pilsētas kristiešu kopienas līdera māja, bet pilsētu steigā pamet simtiem cilvēku, baidoties par savām dzīvībām.

Kristiešu reliģiskie līderi pieprasa valdībai īstenot daudz stingrākus pasākumus cīņai ar teroristiem, uzskatot, ka šā brīža politika nevar apstādināt kristiešu slepkavības. Komentējot A. Kuaka paziņojumu, cilvēktiesību aizstāvju organizāciju pārstāvji arī ir aicinājuši varas iestades nopietni attiekties pret izvirzīto ultimātu, piebilstot, ka daudziem Nigērijas kristiešiem vienkārši nav uz kurieni doties.

Boko Haram pārstāvis arī paziņoja par islāmistu gatavību dot pretsparu valdības spēkiem un piedraudēja izplatīt kaujas darbības arī uz tiem valsts reģioniem, kurus pagaidām vēl nav skārušas islamistu aktivitātes.

Jāatgādina, ka 2011. gada 25. decembra rītā Nigērijas galvaspilsētā Abudžā pēc Ziemassvētku dievkalpojuma Svētās Terēzes baznīcā notika sprādziens, kura rezultātā gāja bojā 37 cilvēki, bet vēl 54 tika ievainoti. Nedaudz vēlāk notika vēl trīs sprādzieni: viens Džosas un divi Damatru pilsētās. Atbildību par terora aktiem uzņēmās Boko Haram.

Šī radikālo islāmistu organizācija cīnās par galvenokārt musulmaņu apdzīvoto Nigērijas ziemeļu neatkarību. Paši Nigērijas islāmisti apgalvo, ka viņiem par piemēru kalpo Afganistānas kustība Taleban.

Nigērija ir pati apdzīvotākā Āfrikas valsts un lielākā naftas ieguvēja kontinentā. Valsts ziemeļus apdzīvo galvenokārt musulmaņi, bet daudz bagātākos dienvidus – galvenokārt kristieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits