Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ņujorkas ģenerālprokurors rosina izmeklēt cenu celšanu pēc vētras Sendija

Viesuļvētras Sendija nestie postījumi un haoss vairākiem uzņēmējiem ASV ziemeļaustrumos radījuši vēlmi papildus nopelnīt, palielinot cenas elektrības ģeneratoriem, kabatas baterijām, degvielām, viesnīcas numuriņu īrei, kā arī tādām pirmās nepieciešamības precēm kā pārtika un dzeramais ūdens. Ņujorkas ģenerālprokurors Ēriks Šnaidermans ierosinājis pārbaudi par neatļautu cenu paaugstināšanu, jo nedēļas laikā saņēmis simtiem patērētāju sūdzību.

«Mēs aktīvi izmeklējam simtiem sūdzību, ko esam saņēmuši no pircējiem, kas kļuvuši par uzņēmēju upuriem,» uzsvēra ģenerālprokurors, piebilstot, ka neizrādīs iecietību pret cenu uzpūšanu. Pirms viesuļvētras ģenerālprokurors brīdināja tirgotājus, ka likums aizliedz nesamērīgi palielināt cenas dabas katastrofu laikā.

Visvairāk sūdzību saņemts par benzīna cenām, vēstīja Reuters. Stihijas smagāk skartajos Ņūdžersijas un Ņujorkas štatos cilvēki stundām stāv garās rindās pēc degvielas, kas kļuvusi par deficīta preci. Amerikāņu auto klubs (AAA), kas monitorē degvielas cenas izmaiņas tirgū, ziņoja, ka dažviet vētras skartajos rajons cena pieaugusi par 15 centiem galonā (aptuveni diviem santīmiem litrā).

Viesuļvētra bez elektrības atstāja ap 84 miljoniem ēku. Nedēļu pēc katastrofas vairāk nekā miljons cilvēku Ņūdžersijā un Ņujorkā dzīvo bez elektrības un siltumapgādes. Desmitiem tūkstošiem cilvēku izpostīto māju dēļ nav, kur atgriezties.

Elektrības padeves traucējumu dēļ īpaši pieprasīti kļuvuši ģeneratori un citas preces, kas spēj mazināt vētrā cietušo problēmas. Business Insider ziņoja, ka kabatas lukturīša cena dažviet sasniegusi pat 20 dolāru (ap 11 latiem), bet kāda sieviete ielas malā par 10 dolāriem (5,5 lati) gabalā tirgojusi maisiņus ar ledu.

Sendija, kas pirms tam plosījās Karību jūras baseinā, paņemot 67 cilvēku dzīvību, ASV un Kanādā prasīja vismaz 113 upuru. Meteorologi brīdina, ka ASV austrumkrastam tuvojas jauna vētra, kas varētu radīt jaunus postījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits