Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Opozīcijas deputāte: Islandes iestāšanās sarunas ar ES ir bezjēdzīgas

Arvien lielāku skaitu ļaužu pārņem neizpratne, kāpēc Islandes valdība joprojām turpina uzsāktās sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), interneta izdevumā EUobserver publicētajā komentārā norāda Islandes parlamenta deputāte Vigtīsa Hauksdotira.

Pat avoti ES institūcijās apšauba, vai ir kāda jēga sarunu procesu turpināt, norāda V. Hauksdotira, kas pārstāv liberālo Progresīvo partiju.

Pieteikumu uzņemšanai ES Reikjavīka iesniedza 2009. gada jūlijā pēc finanšu sistēmas sabrukumu, kuru Islande pieredzēja 2008. gada rudenī.

Islandieši desmitgadēm ilgi iebilda pret iestāšanos ES, taču, piedzīvojot ekonomisko katastrofu, tās atbalstītāji saskatīja beidzot iespēju panākt sarunu uzsākšanu.

Viņiem tas izdevās pēc ārkārtas vēlēšanām, kas notika 2009. gada pavasarī, taču tikai pateicoties tam, ka Kreisā zaļo kustība - partija, kas atrodas Islandes politiskā spektra galēji kreisajā spārnā - nolēma neuzturēt savus iebildumus pret dalību ES un piekrist pieteikuma iesniegšanai, lai varētu izveidot koalīciju ar Sociāldemokrātisko aliansi, vienīgo islandiešu partiju, kas atbalsta iestāšanos blokā.

Tikmēr Progresīvā partija, kuru pārstāv komentāra autore, šī gada aprīlī notikušajā kongresā apstiprināja jaunu programmu, kurā kategoriski noraidīta dalība ES, atsakoties no līdzšinējā atbalsta sarunu procesam, ja tiek ievēroti zināmi noteikumi, kurus, kā atzīst pati partija, ES tāpat nekad nevarētu pieņemt.

Kopš pieteikuma iesniegšanas to islandiešu skaits, kas iebilst pret dalību ES, ievērojami pieaudzis, norāda Hauksdotira, piebilstot, ka jau divus gadus pēc kārtas ikvienā no sabiedriskās domas aptaujām vairākums respondentu izteikušies pret iestāšanos blokā.

Visnesenākā aptauja, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums Capacent Gallup un kuras rezultāti publicēti 11. augustā, liecina, ka 64,5% islandiešu iestājas pret dalību ES, kamēr to atbalsta tikai 35,5% aptaujāto.

Bez tam, kā liecina 30. jūnijā publicētie "Capacent Gallup" aptaujas rezultāti, vairākums islandiešu arī uzskata, ka pieteikums sarunu uzsākšanai būtu jāatsauc, un Hauksdotira uzskata, ka tas neesot nekāds pārsteigums.

Diskusijas par dalību ES Kreisās zaļo partijas iekšienē nav norimušas kopš 2009. gada vēlēšanām. Divi no ministriem, kas partiju pārstāv valdībā, tostarp lauksaimniecības un zvejniecības ministrs Jons Bjarnasons, atklāti pret to iebilst. Iestāšanās sarunas acīmredzot arvien lielākas bažas raisa arī sociāldemokrātu vidū, taču viņu problēma ir tā, ka dalība ES ir vienīgais, ko partija varot piedāvāt, raksta liberāļu deputāte.

Izmisums sociāldemokrātu rindās esot pieaudzis tādā mērā, ka partijas priekšsēdētāja un pašreizējā Islandes premjerministre Johanna Sigurdardotira nākusi klajā ar aicinājumu tiem citu partiju biedriem, kas atbalsta dalību ES, stāties viņas vadītajā aliansē, piebilst V. Hauksdotira.

Sigurdardotira pat piedāvājusi mainīt partijas nosaukumu, politisko programmu un vadību, ja tas būtu nepieciešams.

Tomēr aptaujas liecina, ka Sociāldemokrātiskā alianse zaudējusi lielu daļu no atbalsta, kuru tā baudīja pirms diviem gadiem.

Tā rezultātā Islandē arvien pieņemas spēkā aicinājumi atsaukt pieteikumu uzņemšanai ES, taču valdība to noraidījusi, tāpat kā tā noraidīja prasību lēmumu par pieteikuma iesniegšanu nodot izšķiršanai referendumam, jo apzinājās, ka tauta tam nepiekritīs, savā komentārā raksta opozīcijas deputāte.

Viņa uzsver, ka no paša sākuma valdības uzsāktais sarunu process bijis lieka resursu šķiešana gan pašai Islandei, gan ES.

Islandes tauta nekad nepiekritīs atteikties no suverenitātes un neatkarības, no savas valsts un tās dabas bagātībām, tostarp no pilnīgas kontroles pār saviem zivju resursiem un pār lauksaimniecību, uzsver V. Hauksdotira.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits