Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Osetīni regulāri apdraud gruzīnu ciemus; pirmdien ganiem atņem 58 govis

Neraugoties uz savu skaitliski lielo militāro klātbūtni pie Gruzijas robežas Dienvidosetijas administratīvajā teritorijā, Krievijas armija un robežsargi faktiski nedara neko, lai novērstu osetīnu kaujinieku agresiju pret robežas otrā pusē dzīvojošajiem gruzīniem. Tāpēc vairākos gruzīnu ciemos lauku ļaudis dzīvojot nepārejošas apdraudētības apstākļos.

Par to Dienai pastāstīja Eiropas Savienības misijas vienības komandieris, Latvijas policijas majors Edgars Perijs, kurš atklāja detaļas par pirmdienas vakarā notikušo kārtējo agresīvo izlēcienu. Ap pulksten septiņiem vakarā robežlīniju šķērsojuši četri pieci bruņoti osetīnu kaujinieki, kuri piedraudējuši gruzīnu ganiem no Kvemo Kviti ciema un atņēmuši viņiem 58 govis. Par ciema iedzīvotāju kopīgā ganāmpulka aizdzīšanu pāri robežai paziņots gruzīnu policijai un ES novērotāju misijai.

Ņemot vērā, ka gan gruzīnu policijai, kas nelielā skaitā izvietota pie robežas, gan arī ES novērotājiem ir visai maz kontaktu ar otru pusi – krievu armijas vadību un osetīniem, jāšaubās par iespējām atgūt prāvo laupījumu.

«Tāda, lūk, situācija – mierīgas dienas mijas ar apšaudēm, robežlīnijas agresīvu šķērsošanu,» Dienai stāstīja policijas majors. ES novērotāji informāciju par visiem notikumiem iegūstot no gruzīnu ciemu iedzīvotājiem un policijas, bet otra puse, pēc E.Perija teiktā, «atskaites nesniedzot».

Jāteic, ka kaujinieku rīcība ir kļuvusi daudz rafinētāka – pēc saviem reidiem pārrobežā vai ieroču lietošanas tagad osetīnu masu medijos visai drīz parādoties informācija par gruzīnu veiktajiem uzbrukumiem. «Lai varētu noslēpt savu rīcību, osetīni visu noveļ uz gruzīniem un bieži atsaucas uz Krievijas armiju. Divas reizes bija tā, ka krievi neapstiprināja viņu teikto,» stāstīja novērotāju komandieris.

Nesen divi osetīnu kaujinieki ienākuši Knolevi ciemā un tur apšaudījuši vietējos ganus. Pēc šīs spēka demonstrācijas, kurā cietušo neesot bijis, agresīvie karotāji atgriezušies savā robežas pusē. Nedaudz vēlāk izplatīta informācija, ka gruzīni pietuvojušies robežai ar bruņutransportieriem un sākuši šaut. Pilnīgi meli, uzskata E.Perijs. «Pirmkārt, nabadzīgi apgādātajai gruzīnu policijai nemaz nav tik daudz bruņoto mašīnu kā minēts, bet, otrkārt, šāda tehnika nemaz tur nevar izbraukt,» teica kapteinis, kas bija aplūkojis incidenta vietu. Pirms nedēļas osetīni šāvuši uz Počosani ciemu. Šādā veidā viņi neļaujot gruzīnu zemniekiem mierīgi strādāt. Nedrošajā Kvemo Kviti ciemā gruzīnu policisti pārtraukuši patrulēt gar robežu tikai tāpēc, lai izvairītos no iespējamajām provokācijām.

Tā kā osetīni atvilkuši savus kontrolposteņus tālāk prom no robežlīnijas, ES novērotājiem ar viņiem vairs neesot gandrīz nekādu kontaktu. Tas pats sakāms arī par iespējām sazināties ar krievu militāristiem. Iespējams, viņiem dota pavēle nesarunāties ar ES pārstāvjiem.

Diena varēja novērot vēl pirms gada, tolaik novērotāji regulāri apsprieda notikušo ar robežas otrā pusē esošajiem osetīniem un krieviem. Atbildot uz Dienas jautājumu, vai tas nav pasliktinājis misijas darbu, E.Perija atbildēja, ka tā tas neesot. Tagad savstarpējie kontakti tiekot veikti tikai ar ES misijas Tbilisi esošā sakaru virsnieka starpniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits