Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Palestīniešu vēstnieks norāda uz Ķīnas potenciāli īpašo lomu Tuvajos Austrumos

Palestīniešu vēstnieks Basams al Sali piektdien paudis pārliecību, ka Ķīna var spēlēt īpašu lomu Tuvajos Austrumos un tā var gūt panākumus tur, kur Vašingtona cietusi neveiksmi, meklējot risinājumus Izraēlas un palestīniešu konfliktam.

Viesojoties Pekinā, Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvis arī runāja par palestīniešu pašpārvaldes centieniem paaugstināt savas tautas statusu ANO un nepieciešamību uzturēt mieru reģionā.

Jau vēstīts, ka trešdien vakarā Kairā tika izsludināts Gazas joslas un Izraēlas pamiers, ar kuru tika apturēta astoņas dienas Gazas joslā un ap to ilgusī karadarbība. Tiek sagaidīts, ka Hamas panāks, lai Gazas joslā pamiera nosacījumus ievēro visi kaujinieku grupējumi.

Gazas joslas un Izraēlas konflikta eskalācija ar jaunu sparu sākās 14.novembra pēcpusdienā, kad Izraēlas kara aviācijas uzlidojumā tika nogalināts Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" militārā spārna komandieris Ahmeds al Džabari. Tam sekoja neskaitāmi Izraēlas kara aviācijas uzlidojumi, karaflotes un artilērijas apšaudes, kā arī palestīniešu kaujinieku raķešu triecieni. Astoņās konflikta dienās Izraēlas uzbrukumos Gazas joslā tika nogalināti 163 cilvēki, bet ievainoti1235, liecina Gazas joslas Veselības ministrijas apkopotie dati. Palestīniešu raķešu triecienos Izraēlā nogalināti pieci cilvēki, arī viens karavīrs, bet vēl 280 ievainoti, liecina Izraēlas armijas dati.

Al Sali pēc tikšanās ar Ķīnas ārlietu ministru Pekinu dēvēja par starpnieku un vidutāju. "Mēs esam ļoti ieinteresēti Ķīnas lomā Tuvajos Austrumos, jo visiem Tuvajiem Austrumiem nepieciešami lielāki centieni no starptautiskās sabiedrības," norādīja al Sali. "Viņi vēlas tikt iesaistīti, un mēs esam ieinteresēti, lai viņi tiek vairāk iesaistīti. Ķīnu gaida īpaša loma," viņš piebilda.

Ķīna - ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle - ir paudusi atbalstu palestīniešu centieniem iegūt pilntiesīgas dalībvalsts statusu Apvienotajās Nācijās. Pekina arī aicinājusi starptautisko sabiedrību palīdzēt atrisināt Izraēlas un palestīniešu konfliktu, bet pati ar aktīvu darbību nav izcēlusies.

Ķīna paziņojusi, ka atzinīgi vērtē Gazas joslas un Izraēlas pamieru un pauda cerību, ka abas puses to ievēros. Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve paziņoja, ka Ķīna arī sniegs humāno palīdzību Gazas joslai, bet sīkākas ziņas nesniedza. Al Sali iepriekš izteicās, ka Ķīna ir piedāvājusi miljonu ASV dolāru (547 tūkstošus latu) "īpašā palīdzībā" palestīniešiem.

Ķīna tradicionāli distancējas no Tuvo Austrumu lietām, lai gan pēdējo gadu laikā ir sākusi īstenot aktīvāku diplomātiju, izmantojot savas veto tiesības ANO, lai nobloķētu vairākas Rietumu virzītas iniciatīvas Sīrijas konflikta jautājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netanjahu ir apņēmības pilns veikt operāciju Rafahā

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka plānotā ofensīva Rafahā, Gazas joslas dienvidos, notiks neatkarīgi no tā, vai tiks noslēgta vienošanās ar palestīniešu grupējumu Ham...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits