Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta (17:21) - FOTO: Malaysian Airlines lidmašīnas katastrofā nogalināti 298 cilvēki, 189 no viņiem nīderlandieši

Virs Austrumukrainas notriektajā Malaysian Airlines lidmašīnā nogalināti 298 cilvēki, no kuriem 189 ir nīderlandieši, piektdien paziņoja aviokompānija.

"Lidmašīnā atradās 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi," žurnālistiem preses konferencē Šipholas lidostā paziņoja Malaysian Airlines viceprezidents Huibs Gorters.

Kopumā lidmašīnā atradās deviņu pasaules valstu pilsoņi. Bez nīderlandiešiem un austrāliešiem upuru vidū ir 23 malaizieši, 11 indonēzieši, šeši briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši un kanādietis.

Gorters norādīja, ka 47 pasažieru nacionalitāte pagaidām nav apstiprināta.

Piektdien līdz plkst.7 Doņeckas apgabalā vietā, kur nogāzusies lidmašīna, uziets 121 līķis, pavēstīja Ukrainas Valsts Ārkārtas situāciju dienests (VĀSD). "Plkst.17.15 VĀSD vienības Šahtarskas rajonā starp Rozsipni un Hrabovi atklātā vietā uzgāja degošas lidmašīnas atlūzas. Plkst.17.40 ugunsgrēks tika likvidēts un sākta bojāgājušo meklēšana," teikts paziņojumā. Meklēšanas darbus apgrūtina bruņoto separātistu klātbūtne, kas traucē vienību darbam. Avārijas darbos iesaistīti 95 personālsastāva cilvēki un 18 tehnikas vienības.

Daudzi no pasažieriem devās uz 20. Starptautisko AIDS konferenci Melburnā, piektdien paziņoja amatpersonas.

"Manas domas un lūgšanas ir kopā ar traģēdijas upuru tuviniekiem. Daudzi no pasažieriem devās uz AIDS2014 šeit, Melburnā," ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) izpilddirektors Mišels Sidibe raksta savā tvitera kontā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns izteicis līdzjūtību saistībā ar lidsabiedrības Malaysia Airlines lidmašīnas traģēdiju un aicinājis veikt vispārēju katastrofas apstākļus izmeklēšanu. "Ir acīmredzama nepieciešamība veikt vispārēju un caurskatāmu izmeklēšanu," preses konferencē Ņujorkā sacīja Bans Gimuns.

Viņš arī norādīja, ka kopā ar Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO) uzmanīgi seko ziņojumiem par ceturtdien notikušo traģēdiju. 

Saistībā ar traģēdiju sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde.

Kā ziņots, Malaysia Airlines pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, ceturtdien tika notriekta virs Ukrainas austrumiem. Ukrainas valdība norāda, ka lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki. Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Malaizijas aviolainera notriekšanā ir vainojama Ukraina. Savukārt piektdien viņš aicināja ar steigu panākt Ukrainas krīzes noregulējumu, kā arī izteica līdzjūtību Nīderlandes premjerministram Markam Rutem.

"Krievijas valsts galva uzsvēra, ka šī traģēdija no jauna atgādina par nepieciešamību steidzami panākt mierīgu atrisinājumu akūtajai Ukrainas krīzei, un norādīja, ka pastāv nepieciešamība veikt rūpīgu un objektīvu lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu," teikts Kremļa paziņojumā, kas tika izplatīts pēc Putina un Rutes telefonsarunas.

ASV apstiprinājušas, ka lidmašīnu notriekusi raķete zeme-gaiss, tomēr amerikāņu eksperti pagaidām nav spējuši droši noteikt, kas un no kurienes raķeti ir palaidis. 

Savukārt Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots paziņojis, ka atbildība par lidmašīnas notriekšanu gulstas uz Krieviju, kas separātistus apgādājusi ar raķetēm "zeme-gaiss", vēsta laikraksts Sydney Morning Herald. "Mēs nevēlamies situāciju padarīt vēl sarežģītāku, tomēr, ja, kā tas šķiet šobrīd, lidmašīna tika notriekta ar raķetēm "zeme-gaiss", kuras piegādājusi Krievija, tad uz Krieviju gulstas zināma daļa atbildības," norādīja Ebots. Viņš arī pauda pārliecību, ka aviokatastrofas iemesls ir Kremļa vēlēšanās "duļķot ūdeni" Ukrainā.

Papildināts virsraksts un pirmā rindkopa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits