Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Papildināta (17:54) - Nīderlandes premjerministrs iesniedz karalienei demisijas rakstu

Pēc galēji labējās Brīvības partijas atteikšanās atbalstīt valdības iecerētos taupības pasākumus Nīderlandes premjerministrs Marks Rute pirmdien iesniedzis karalienei Beatriksei paziņojumu par savas valdības demisiju.

"Premjerministrs Marks Rute Viņas Majestātei Nīderlandes karalienei Beatriksei piedāvājis sava kabineta atkāpšanos," teikts valdības informācijas dienesta RVD izplatītajā paziņojumā. "Karaliene apsver demisiju, taču lūgusi visus ministrus un ministru vietniekus darīt visu, kas nepieciešams karaļvalsts interesēs."

Pirmdien Rutes valdība piedzīvoja savu dziļāko krīzi, jo izjuka vienošanās, ko viņa pārstāvētā liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) kopīgi ar koalīcijas partneriem - kristīgajiem demokrātiem (CDA) - pirms 18 mēnešiem noslēdza ar Brīvības partiju.

Vēl 5.martā VVD-CDA valdošā koalīcija sāka sarunas par īstenojamiem taupības pasākumiem ar Gērta Vildersa vadīto Brīvības partiju, kas līdz šim valdībai nodrošināja parlamentāro vairākumu, lai gan nebija pārstāvēta kabinetā.

Sarunu mērķis bija panākt valdības izdevumu samazināšanu par 16 miljardiem eiro, jo budžeta deficīts 2011.gadā sasniedza 4,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču Vilderss nedēļas nogalē no sarunām izstājās, un Rute neilgi pēc tam paziņoja, ka pirmstermiņa vēlēšanas, domājams, ir neizbēgamas. Kārtējās parlamenta vēlēšanas paredzētas tikai 2015.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits