Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

papildināts (11:04) - Pie Čīles krastiem notikusi 8,3 magnitūdu zemestrīce, izraisot cunami

Spēcīga 8,3 magnitūdu zemestrīce notikusi pie Čīles centrālās daļas krastiem, prasot vismaz piecu cilvēku dzīvības, liekot evakuēt piekrastes rajonus un izraisot cunami, kas var sasniegt pat Japānu.

Zemestrīcē sapostīti ceļi un sagruvušas daudzas mājas, kā arī daudzviet pārrauta elektrības padeve.

Čīles prezidente Mišela Bašelē paziņoja, ka dabas katastrofā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki, bet mediji vēsta par vismaz četriem vai pieciem bojāgājušajiem.

Zināms, ka Iljapelā zemestrīcē gājusi bojā kāda sieviete, bet Santjago miris 86 gadus vecs vīrietis.

Čīlē tūkstošiem pārbiedētu cilvēku izskrēja galvaspilsētas Santjago ielās un tā bija jūtama pat Argentīnā, kur arī šūpojās ēkas. Drošības apsvērumu dēļ 1200 kilometrus attālajā Buenosairesā tika evakuētas vairākas ēkas.

Šī ir sestā spēcīgākā zemestrīce Čīles vēsturē un spēcīgākā, kāda šogad satricinājusi pasauli, norādīja Čīles iekšlietu ministra vietnieks, piebilstot, ka aptuveni 250 000 ģimeņu palikušas bez elektroapgādes.

Čoapas province, kas atrodas vistuvāk zemestrīces epicentram, izsludināta par katastrofas zonu.

Kā pavēstīja ASV Ģeoloģijas dienests (USGS), 8,3 magnitūdu zemestrīce notikusi tikai astoņu kilometru dziļumā 228 kilometrus uz ziemeļiem no Santjago. Tai sekojuši vismaz četri pēcgrūdieni, kuru spēks pārsniedzis sešas magnitūdas.

Klusā okeāna cunami trauksmes centrs brīdināja par bīstamu līdz trīs metru augstu cunami. Viļņi var sasniegt Kaliforniju, Havaju salas un pat Japānu un Jaunzēlandi, kur izsludināti cunami brīdinājumi.

Čīles piekrastes pilsētās piesardzības dēļ evakuēts miljons cilvēku.

"Mēs zinām, ka iespējami vēl citi pēcgrūdieni, un tāpēc mums jāturpina izvērtēt situāciju minūti pa minūtei," sacīja Bašelē.

Par četrus metrus augstu cunami tika ziņots no piekrastes pilsētas Kokimbo, un vietējais mērs paziņoja, ka liela daļa pilsētas ir ūdenī. Par mazākiem cunami tika ziņots arī Valparaiso, Konkonā un citās Čīles piekrastes pilsētās.

"Vēlreiz mums jāsaskaras ar smagu dabas triecienu," uzrunā televīzijā sacīja prezidente, kura gatavojas apmeklēt izpostītās vietas.

Viņa aicināja evakuētos cilvēkus palikt tur, kur viņi nogādāti, līdz tālākiem paziņojumiem.

Valdības preses pārstāvis aicināja cilvēkus saglabāt mieru, lai varētu tikt īstenoti katastrofas situācijā nepieciešamie pasākumi.

Uz laiku evakuēta arī Santjago lidosta, bet pilsētas metro turpina darboties. Lielā daļā valsts ceturtdien slēgtas skolas.

Čīli vairākkārt satricinājušas postošas zemestrīces.

2010.gada februārī Čīlē notika postoša 8,8 magnitūdu zemestrīce, kas kopā ar tai sekojošo cunami laupīja dzīvību vairāk nekā 500 cilvēkiem un nodarīja miljardiem dolāru lielus postījumus.

Savukārt 1939.gadā 7,8 magnitūdu stipra zemestrīce Čīlē prasīja aptuveni 28 000 cilvēku dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits