Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (13:38) - Tadžikistānas prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvar līdzšinējais valsts vadītājs Emomali Rahmons

Tadžikistānā trešdien aizvadītajās prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis līdzšinējais valsts galva Emomali Rahmons, ceturtdien paziņojusi vēlēšanu komisija.Rahmons ieguvis 83,6% balsu, atstājot tālu aiz sevis pārējos piecus kandidātus uz prezidenta amatu, liecina vēlēšanu rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas.Rahmons, kurš pirmo reizi prezidenta amatā tika ievēlēts 1992.gadā, pārvēlēts uz ceturto pilnvaru termiņu, kas nozīmē, ka viņš pārvaldīs Tadžikistānu līdz 2020.gadam.Tadžikistānā prezidentu ievēl tauta tiešās vēlēšanās uz septiņu gadu termiņu.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji secinājuši, ka aizvadītajām vēlēšanām trūcis plurālisma un tās nav atbildušas starptautiskajiem demokrātisku vēlēšanu standartiem.

"Ierobežojošās kandidatūras prasības (..) radīja nozīmīgus šķēršļus, kas ir pretrunā EDSO (..) un citiem starptautiskiem standartiem demokrātiskām vēlēšanām," paziņojuši novērotāji, piebilstot, ka šīs vēlēšanas raksturojis "patiesas izvēles un jēgpilna plurālisma trūkums".

Arī Eiropas Savienība (ES) un ASV līdz šim nevienas Tadžikistānas vēlēšanas nav atzinušas par brīvām un taisnīgām.


Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās, kas notika 2006.gadā, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Rahmons uzvarēja ar 79,3% balsu.

Vēlēšanu aktivitāte šogad, līdzīgi kā citus gadus, bijusi liela. Nobalsojuši 86,6% vēlētāju, informēja vēlēšanu komisija.

Rahmona nopietnākā konkurente advokāte Oinihola Bobonazarova vēlēšanās nekandidēja, jo viņai neizdevās savākt kandidatūras reģistrēšanai likumā noteiktos 210 000 parakstu.

Pārējie pieci kandidāti, kas piedalījās, ir mazpazīstami pat pašā Tadžikistānā, nemaz nerunājot par ārvalstīm, un neviens no viņiem nav publiski kritizējis prezidentu.

Viņu izredzes uz panākumiem tika prognozētas kā niecīgas, un prognozes izrādījušās pareizas.

Rahmona tuvākais konkurents Komunistu partijas kandidāts Ismails Talbakovs velēšanās ieguvis tikai 5% balsu, liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Tadžikistānas Sociāldemokrātu partija, kas ir otra lielākā opozīcijas partija, vēlēšanas boikotēja, norādot, ka tajās trūkst demokrātijas un caurskatāmības.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs, kas novēroja vēlēšanas, iepriekš norādīja, ka redzamu vēlēšanu kampaņu izvērtis tikai Rahmons.

61 gadu vecais politiķis solīja izvest valsti no nabadzības un novērst hronisko energoresursu trūkumu.

Līdzšinējo prezidentūru laikā Rahmonam ir veidojušās sarežģītas attiecības ar Krieviju. Viņš centies mazināt Maskavas statusu savā valstī, bet šogad akceptēja Tadžikistānā izvietotās Krievijas militārās bāzes darbības pagarināšanu līdz 2042.gadam.

Sarežģītas attiecības Rahmonam veidojušās arī ar kaimiņvalsts Uzbekistānas līderi Islamu Karimovu, kurš pārmetis Tadžikistānai mēģinājumu nolaupīt viņa valstij ūdens resursus un brīdinājis, ka dambja celtniecība uz Vahšas upes var novest pie kara.

Tadžikistāna, kur pēc Padomju Savienības sabrukuma risinājās asiņains pilsoņu karš starp islāmistu spēkiem un prezidenta Rahmona atbalstītājiem, atrodas stratēģiski svarīgā vietā. Tai ir 1300 kilometrus gara robeža ar Afganistānu, kā arī robeža ar Ķīnu, Uzbekistānu un Kirgizstānu. Pēc ASV kaujas spēku aiziešanas no Afganistānas nākamajā gadā, Tadžikistānas stratēģiskā nozīmē varētu pieaugt vēl vairāk.

Pievienota 5.-7.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits