Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Par godu Elizabetes II valdīšanas 60.gadskārtai braucienā pa Temzu dodas vērienīga flotile

Par godu Lielbritānijas karalienes Elizabetes II valdīšanas 60.gadskārtai svētdien iespaidīgā braucienā pa Temzu cauri Londonas centram dosies karaliskā liellaiva, kuru pavadīs 1000 kuģu un kuģīšu liela flotile no visas pasaules.

Sagaidāms, ka šo skatu klātbūtnē vēlēsies vērot vairāk nekā miljons cilvēku, kas pulcēsies abos upes krastos visa maršruta garumā. Simtiem cilvēku nakti pavadījuši pie Temzas, lai ieņemtu labāko vietu flotiles vērošanai.

Tiek solīts, ka flotiles brauciens būs iespaidīgākā kuģu parāde Londonā pēdējo 350 gadu laikā.

Karaliskajā liellaivā atradīsies pati karaliene, viņas dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs, kā arī citi karaliskās ģimenes locekļi. Liellaiva būs dekorēta ar gandrīz 10 000 grieztu ziedu.

Savukārt pārējos flotilē ietilpstošajos kuģīšos un kuģos atradīsies ap 20 000 cilvēku.

Vērienīgais notikums izmaksās desmit miljonus mārciņu (8,78 miljonus latu). Šī summa nāk no privātiem ziedojumiem, taču drošības garantēšanas izmaksas tiks segtas no nodokļu maksātāju naudas.

LETA jau ziņoja, ka Lielbritānijā sestdien sākās četras dienas ilgās svinības par godu 60.gadadienai kopš karalienes Elizabetes II kāpšanas tronī jeb tā dēvētajai dimanta jubilejai.

Elizabete II ir tikai otrais Lielbritānijas monarhs, kuram līdz šim bijis lemts svinēt dimanta jubileju - 60 gadu valdīšanu 1897.gadā varēja nosvinēt arī karaliene Viktorija.

Pašreizējai karalienei atlicis tronī pavadīt vairs tikai četrus gadus, lai kļūtu par visilgāk valdījušo britu monarhu.
Karaļnams jubileju atzīmē jau visa gada garumā, tā locekļiem dodoties svinīgās vizītēs gan valsts iekšienē, gan uz ārvalstīm, taču svinību kulminācija paredzēta no 2.jūnija līdz 5.jūnijam, kad visa Lielbritānija baudīs četras brīvdienas.

Sestdien karaliene nodevās visu mūžu ilgušajai kaislībai pret zirgiem un apmeklēja Epsomas derbiju.

Savukārt svētdiena atvēlēta Lielajam jubilejas mielastam, kad visi briti aicināti doties ielās un brīvā dabā, lai dalītos maltītē ar kaimiņiem un draugiem.

Tikmēr pirmdien pie Bakingemas pils notiks popmūzikas koncerts, kurā cita starpā piedalīsies Pols Makartnijs un Eltons Džons. Tajā pašā laikā visā Lielbritānijā, kā arī vairumā Britu sadraudzības valstu, kas aptver gandrīz visu bijušo impēriju, tiks iedegtas 2012 bākas.

Svinības otrdien vainagos pateicības dievkalpojums Svētā Paula katedrālē, bet pēc tam Elizabetes II kortežs dosies neilgā braucienā no Vestminsteras uz Bakingemas pili, kur karaliskā ģimene no balkona sveiks savus pavalstniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits