Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par Pasaules Bankas prezidentu izraudzīts Džimjons Kims

Pasaules Banka (PB) pirmdien par savu jauno prezidentu izraudzījusies korejiešu izcelsmes amerikāni Džimjonu Kimu, ar šo lēmumu reti kam sagādājot pārsteigumu, neraugoties uz to, ka šī bija pirmā reize, kad tika mests izaicinājums ASV tradicionālajai privilēģijai izvēlēties bankas vadītāju.

Bankas direktoru valdei bija jāizšķiras starp 52 gadus veco ASV veselības jautājumu ekspertu un pasniedzēju Kimu un Nigērijas finanšu ministri Ngozi Okonjo-Ivealu, kura tika teikusi, ka lielajai aizdevēju organizācijai ir jāpārorientējas, tās vadībā nākot kādam jaunattīstības valstu pārstāvim.

Kims, kurš patlaban ir Dārtmutas koledžas prezidents, nomainīs pašreizējo PB prezidentu bijušo ASV diplomātu Robertu Zēliku, kurš amatu pametīs jūnijā, noslēdzot piecu gadu darba posmu.

Bankas direktori pauda "augstu atzinību" Kimam, Okonjo-Ivealai un trešajam kandidātam Kolumbijas ekonomistam Hosē Antonio Okampo, kurš no kandidēšanas atteicās piektdien. "Viņu kandidatūras bagātināja diskusijas par prezidenta lomu un PB virzienu nākamībā," teikts bankas paziņojumā.

Neraugoties uz to, bija maz šaubu, ka izraudzīts tiks Kims, kaut arī līdz ar viņa nokļūšanu augstajā amatā tiek lauzta tradīcija, kad prezidenta amatam tiek izvēlēti amerikāņu baņķieri un diplomāti.

PB kritiķi iepriekš bija pauduši cerību, ka tā dēvētās BRICS valstis - Brazīlija, Krievija, Indija un Ķīna - varētu paust atbalstu Okonjo-Ivealu, taču šīs cerības tika sagrautas piektdien, kad Maskava publiski atbalstīja Kimu.

Atbilstoši ilgi ievērotai tradīcijai PB prezidentu izraugās Vašingtona, kamēr Eiropa - Starptautiskā Valūtas fonda vadītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits