Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Pasaules līderi par Korejas samitu piesardzīgi, bet iepriecināti

Ziemeļkorejas konflikts ar Dienvidkoreju un Rietumu pasauli, kas vēl pirms pāris mēnešiem, kad ASV prezidents Tramps "piemeta ogles ugunij", draudēja pārvērsties reālā militārā konfrontācijā, iespējams, tiks atrisināts. Pasaules līderi nu, atviegloti uzelpojot, apsveic abu Koreju līderus ar vēsturiskā soļa speršanu, norādot, ka priekšā vēl ir smags darbs.

Jau vēstīts, ka piektdien vēsturiskajā Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderu samitā Kims Čen Uns un Muns Džē Ins parakstījuši apņemšanos šī gada laikā ar miera līgumu pielikt punktu desmitgadēm ilgušajam Korejas karam.

Ķīnas Ārlietu ministrija oficiālā paziņojumā apsveica abas valstis un pauda cerību, ka tās spēs dzīvē ieviest punktus, par kuriem vienojušies abi līderi. "Ķīna vienmēr ir atbalstījusi abu pušu centienus nodibināt abpusēju uzticību un ar sarunām uzlabot divpusējās attiecības. Tas ir gan abu valstu, gan reģiona kopējās interesēs, kā arī piepilda starptautiskās sabiedrības gaidas," teikts paziņojumā. 

ASV prezidens Donalds Tramps, kurš vēl nesen Ziemeļkorejas līderi publiski apsaukāja par "raķešvīru", nu, izmantojot sociālo platformu Twitter, paudis prieku par tikšanās rezultātu sakot: "KOREJAS KARŠ BEIGSIES! Amerikas Savienotajām valstīm un visiem iedzīvotājiem vajadzētu būt ļoti lepniem par to, kas šobrīd notiek Korejā." Tramps citā ierakstā arī uzslavēja Ķīnas prezidenta ieguldījumu miera procesā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs sarunu rezultātu nosaucis par "ļoti pozitīvu", atgādinot, ka Putins jau sen mudinājis uz divpusēju dialogu, ziņo Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kā ziņo The Guardian, ir paudis piesardzīgāku vērtējumu: "Es nedomāju, ka jebkuram, kurš atminās Ziemeļkorejas vēsturiskos centienus attīstīt kodolieročus, ir pamats būt pārlieku optimistiskam šobrīd. Taču tās ir ļoti labas ziņa, ka abi līderi ir satikušies."

Japānas premjers Sinzo Abe apsveicis tikšanos un pasvītrojis, ka sagaida Ziemeļkorejas doto solījumu par atteikšanos no kodolprogrammas ātru izpildi. 

"Šis ir pirmais solis, tas ir iedrošinošs, bet mums ir jāsaprot, ka mums priekšā ir vēl daudz smaga darba," komentējis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits