Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pēc katastrofas Ķīna un Indonēzija aizliedz reisus ar Boeing 737 MAX 8 lidmašīnām

Ķīna un Indonēzija pirmdien devusi rīkojumu šo valstu aviokompānijām pārtraukt komerciālos lidojumus ar Boeing 737 MAX 8 lidmašīnām, reaģējot uz pēdējā laikā notikušajām aviokatastrofām, kur iesaistītas šī modeļa lidmašīnas.

Ķīnas Civilās aviācijas pārvalde paziņojusi, ka Ķīnas lidsabiedrībām līdz plkst. 18 (plkst. 12 pēc Latvijas laika) jāpārtrauc visi lidojumi ar Boeing 737 MAX 8 lidmašīnām. Pārvalde norāda, ka lidojumi ar šī modeļa lidmašīnām tiks atļauti vien tad, kad tiks garantēta lidojumu drošība.

Ķīnas Civilās aviācijas pārvalde paredzējusi sazināties ar ASV aviobūves uzņēmumu Boeing un ASV Federālo aviācijas pārvaldi. Ķīna ir nozīmīgs Boeing importa tirgus, un uzņēmums Ķīnas aviokompānijām piegādājis 76 lidmašīnas.

Tikmēr Indonēzijas Gaisa transporta ģenerāldirektorāts pavēstīja, ka otrdien tiks sāktas valstī esošo 11 Boeing 737 MAX 8 lidmašīnu pārbaudes, un to izmantošana būs liegta, kamēr netiks saņemta drošības regulatoru atļauja.

Jau ziņots, ka Etiopijā svētdien avarējusi nacionālās aviokompānijas Ethiopian Airlines lidmašīna Boeing 737 8 MAX ar 157 cilvēkiem uz klāja. Katastrofā izdzīvojušo nav. Lidmašīna bija ceļā no Etiopija galvaspilsētas Adisabebas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Pēc šīs katastrofas Ethiopian Airlines pārtrauca reisus ar visām šī modeļa lidmašīnām.

Savukārt pagājušā gada oktobrī cita lidmašīna Boeing 737-8 MAX iegāzās Javas jūrā. Indonēzijas aviokompānijas Lion Air lidmašīna avarēja neilgi pēc pacelšanās gaisā no Džakartas. Aviokatastrofā gāja bojā visi 189 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.



Indonēzijas izmeklētāji secinājuši, ka viens no aviolainera sensoriem, kas nodrošina informāciju par gaisa plūsmu gar spārniem, varētu būt sniedzis nepareizus datus lidmašīnas vadības sistēmām.

Automātiskā sistēma lidmašīnu modeļos Boeing 737 MAX 8 un Boeing 737 MAX 9, kuras nolūks ir palīdzēt pilotiem izvairīties no lidmašīnas priekšgala pacelšanas bīstami stāvā leņķī, neierastos apstākļos var negaidīti nospiest priekšgalu uz leju tik spēcīgi, ka salīdzinoši nelielā augstumā pilotiem vairs nav laika, lai paspētu atgūt kontroli pār gaisa kuģi. ASV lidmašīnu ražotājs Boeing nedēļu pēc katastrofas izplatīja paziņojumu aviokompānijām, brīdinot par šāda scenārija iespējamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits