Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Jau tagad ik gadu tiek izcirsti 52 tūkstoši kvadrātkilometru Amazones meža. Ar Bolsonaru pie varas pastāv bažas, ka izciršanas tempi tiks veicināti

Pēc labējā Bolsonaru uzvaras bažas par Amazones lietus mežu likteni

Jaunievēlētais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru nolēmis apvienot par vides aizsardzību atbildīgo ministriju un Zemkopības ministriju, apstiprinājis viņa padomnieks. Ultralabējā Bolsonaru lēmums vieš bažas, ka Amazones baseina lietus meži arvien straujāk tiks izcirsti un pārveidoti par lauksaimniecības platībām. Tā ir slikta ziņa ne tikai Brazīlijai, bet visai pasaulei - Amazones lietus meži ir lielākā skābekļa "rūpnīca" uz Zemes un nereti tiek dēvēti par "Zemes plaušām".

Pēc nedēļas nogalē izcīnītās uzvaras prezidenta vēlēšanās Bolsonaru veido ministru kabinetu, kas "padarīšot Brazīliju diženu". Bolsonaru ne velti izpelnījies iesauku Tropu Tramps.

Tomēr daudzi vides aizsardzības aktīvisti bažījas, ka Bolsonaru negrasās domāt ilgtermiņā un dos priekšroku īstermiņa biznesa interesēm.

Vides ministrijas un Zemkopības ministrijas apvienošana bija viens no Bolsonaru priekšvēlēšanu solījumiem, lai nodrošinātu, ka "ražošana ņem virsroku pār aizsardzību". 

Bolsonaru, kurš varu pārņems nākamā gada janvārī, lēmumu ar sajūsmu uzņēmuši derīgo izrakteņu un agrobiznesa lobiji, kamēr pašreizējās valdības abu minēto ministriju vadība paudusi pārsteigumu un bažas par ieceri.

"Jaunajai ministrijai, kas rastos apvienošanas rezultātā, būtu grūtības normāli funkcionēt, rezultātā ciestu abu nozaru (gan vides aizsardzības, gan zemkopības) dienaskārtība," norādījis pašreizējais vides aizsardzības ministrs Edsons Duarte.

 "Mēs riskējam ar traģiskas ēras sākumu, kad līdzšinējie pūliņi vides aizsardzībā vairs neko nenozīmēs. Bolsonaru valdība vēl nav sākusi darbu, bet jau sākas neaprēķināma "atpakaļrāpulība"," satraukumu ierakstā vietnē Twitter neslēpa kādreizējā vides aizsardzības ministre un prezidenta amata kandidāte Marina Silva.

Jau šobrīd Amazones lietus mežu platība ik gadu sarūk par 52 tūkstošiem kvadrātkilometru, proti, ik gadu tiek izcirsta platība, kas ir tikai par 12,5 tūkstošiem kvadrātkilometru mazāka par Latvijas platību.

Ja koku izciršanas tempi pieaugs, sekas uz globālo klimatu var būt milzīgas, brīdina eksperti.

Attiecībā uz Parīzes klimata vienošanos Bolsonaru nostāja bijusi svārstīga, tomēr ar negatīvu nokrāsu. Sākotnēji viņš solījis, līdzīgi kā Tramps, ka viņa vadībā valsts izstāsies no līguma, tomēr pēc tam paziņoja, ka Brazīlija varētu palikt līgumu parakstījušo valstu saimē ar nosacījumu, ja netiks iegrožoti Brazīlijas plāni, piemēram, koridora no Andiem līdz Atlantijas okeānam izveide cauri Amazones lietus mežiem. 

Top komentāri

ļuļa
ļ
jā izcirst mežus ir slikti. jebkurus mežus, ne tikai amazones lietus mežus - tā vienkārši ir lielākā monolītā mežu platība, tas arī viss. bet neviens nezin kāpēc neuztraucas par to, ka merkeles vācija izcērt masveidā jau tā vācija knapi esošos mežus, lai uzstādītu vēja ģeneratorus "zaļajai" elektrībai. neviens nesatraucas par to, ka nēģeri āfrikā kaut ko izcērt. par to, ka ķīnieši nelegāli cērt laukā sibīriju, arī kaut kā nedzird. satraukums iestājas vienmēr un par jebko, lai tie būtu meži, budžeta deficīts, attieksme pret imigrantiem, tikai tad, kad pie varas ir kreisajiem liberastiem nevēlas valdības. tik vien.
Pēteris
P
Brazīlijas teritorijas platība ir 8 miljoni kv.km. Sibīrijas platība ir 10 miljonu kv.km. Un nevienam neinteresē, kas notiek ar mežiem Sibīrijā...
hmm
h
Zaļās propogandas klasika. Propogandē cik izcērt un noklusē cik iestāda. Koks nepieciešams cilvēka dzīvošanai. Jums taču arī apkārt ir mēbeles? Zaļie ir slaistu ideoloģija, kad cilvēks vēlas pašapliecināties bet neko konkrētu neprot. Ir tik viegli iestāties PRET kaut ko. Būsim godīgi. Zaļie vēlas, lai cilvēki ataudzē atpakaļ astes un atgriežas mežos..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits