Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pēc otrās kārtas Ukrainā prognozē nestabilitāti

Ukraiņu ekspertiem nav vienota viedokļa, vai 17.janvāra prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas uzvarētājam promaskaviski orientētās Reģionu partijas līderim Viktoram Janukovičam izdosies nosargāt savas vadošās pozīcijas divcīņā ar premjerministri Jūliju Timošenko vēlēšanu otrajā kārtā 7.februārī. Visticamāk, viena vai otra kandidāta uzvaras gadījumā iegūto balsu starpība būšot ļoti neliela un tas nesīšot sev līdzi karstu pēcvēlēšanu cīņu ar apsūdzībām rezultātu falsificēšanā.

Daļa ukraiņu žurnālistu uzskata, ka neatkarīgi no tā, kurš gūs pārsvaru otrajā kārtā, esot gaidāmi demokrātijas ierobežojumi. Gan V.Janukovičs, gan J.Timošenko esot autoritāra stila politiķi. Pazīstamais politologs Staņislavs Belkovskis izteicies, ka labāka nākotne gaidāma, ja uzvarēšot reģionāļu līderis. Tādā gadījumā viņš iegūšot sev ārkārtīgi spēcīgu opozīciju ar premjerministri J.Timošenko priekšgalā, kas garantēšot demokrātijas pastāvēšanu. Dienai nācies dzirdēt arī viedokli, ka harismātiskās J.Timošenko atrašanās opozicionāra lomā garantējot V.Janukovičam vienīgi politisko nāvi.

Tas pats viņu sagaidot arī tajā gadījumā, ja prezidenta krēslu tomēr iegūst esošā prezidenta Viktora Juščenko līdzgaitniece 2004.gada oranžajā revolūcijā J.Timošenko. Varbūt Jūlijas Timošenko bloka pārstāvji esot cerējuši uz kaut kādu vēlēšanu brīnumu, taču diezin vai viņi esot ļoti pārsteigti par savu atpalikšanu no V.Janukoviča par 10%, Dienai teica radio Svoboda komentētājs Sergejs Grabovskis. Pēc viņa domām, premjerministrei būšot grūti uzvarēt nākamajā kārtā.

Pret viņu jau tagad aģitējot līdzšinējais prezidents. Lai gan J.Timošenko vēlētāju rezerves esot lielākas, jo par V.Janukoviču viss viņam uzticamais elektorāts jau disciplinēti esot nobalsojis, reģionāļu līderis tomēr var iegūt par 5-7% balsu vairāk. Tādus rezultātus apliecinājusi svētdien vēlēšanās piedalījušos ukraiņu aptaujāšana. «Ja uzvar Janukovičs, mēs iegūsim vēl sliktāku režīmu par Lukašenko Baltkrieviju. Tad lielā daļā Ukrainas, tajā skaitā Kijevā, kur par Janukoviču nobalsoja tikai 15% vēlētāju, faktiski izveidosies okupācijas režīms, kuru atbalstīs tikai Donbasā un Krimā. Var prognozēt, ka pāris miljoni ukraiņu, pārsvarā jauni cilvēki, aizbrauks uz citām Eiropas valstīm,» prognozēja Svoboda apskatnieks.

Ja uzvarēšot J.Timošenko, viņu neatbalstīšot jau pieminētie Ukrainas austrumu un dienvidu reģioni. Abos gadījumos valstī nebūšot vajadzīgās stabilitātes. Abu kandidātu štābos tagad gaida, par ko balsot aicinās trešā lielākā balsu skaita ieguvējs bijušais baņķieris un uzņēmējs Sergejs Tigibko, kas pirms 2004.gada vēlēšanām vadīja V.Janukoviča priekšvēlēšanu štābu, bet tad no politikas negaidīti aizgāja. Pagājušā gadā viņam bijuši lietišķi kontakti ar premjeri. Pats S.Tigibko gan pavēstījis, ka neaicināšot savus vēlētājus izvēlēties vienu no diviem kandidātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits