Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pēc protestētāju un likumsargu sadursmēm Kirgizstānā sākta izmeklēšana par valsts apvērsuma mēģinājumu

Pēc Biškekā pieredzētajām milicijas un protestētāju sadursmēm Kirgizstānā ceturtdien sākta izmeklēšana par valsts apvērsuma mēģinājumu un aizturēti trīs opozīcijas likumdevēji.

Opozīciju pārstāvošie deputāti - nacionālistiskās partijas Ata Žurt līderis Kamčibeks Tašijevs un viņa kolēģi Sadirs Žaparovs un Talants Mamutovs - aizturēti ceturtdienas rītā, apstiprināja Kirgizstānas Ģenerālprokuratūra. Uz aizturētajiem likumdevējiem krīt aizdomu ēna par "aicinājumiem vardarbīgā ceļā mainīt konstitucionālo kārtību" Kirgizstānā un centieniem trešdien aizvadītajā mītiņā "vardarbīgu gāzt valdību".

Jāatgādina, ka aptuveni 1000 demonstrantu trešdien bija pulcējušies Biškekas centrā, pieprasot nacionalizēt zelta raktuves Kumtor. Demonstrācijas gaitā izraisījās sadursmes ar kārtībsargiem, un, cenšoties izklīdinātu pūli, kas mēģināja ielauzties parlamenta un prezidenta rezidences ēkā, milicija lika lietā asaru gāzi, trokšņa granātas, kā arī šaujamieročus. Vairāki nekārtību cēlāji tika arestēti, ievainojumus sadursmēs guva 12 cilvēki.

Ceturtdien aizturētais Tašijevs mītiņa laikā mudināja protestētājus doties uz valdības ēku un pārņemt varas ēku gaiteņus. Pēcāk viņš gan savā automašīnā aizbēga no notikuma vietas. Viņa vadītā partija ceturtdien izziņojusi jaunas demonstrācijas Biškekā un citās valsts pilsētās. Aptuveni 600 cilvēku jau pulcējušies Džalalabadā, valsts dienvidu daļā, pieprasot atbrīvot aizturētos deputātus un bloķējot satiksmi pie vietējās pašpārvaldes ēkas. Ceturtdien galvaspilsētā jūtama pastiprināta milicijas klātbūtne.

Domājams, ka trešdienas protesta akciju izraisīja premjerministra Žantoro Satibaldijeva šīs nedēļas brauciens uz raktuvēm, kurās viņš paziņoja, ka tās netiks nacionalizētas, neraugoties uz problēmām. Raktuves Kumtor atrodas 350 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Biškekas un aptuveni 60 kilometrus uz ziemeļiem no robežas ar Ķīnu. Tās pieder kanādiešu kompānijai Centerra, kura informē, ka tās ir lielākās zelta raktuves Vidusāzijā, kuras pārvalda rietumos bāzēta kompānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits