Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pēc vairāk nekā 125 gadiem Londonā identificēts Džeks Uzšķērdējs

Identificēts viens no vēsturē bēdīgi slavenākajiem sērijveida slepkavām Džeks Uzšķērdējs, izmantojot no šalles iegūtu DNS, apgalvo britu detektīvs amatieris, kurš par šo tēmu otrdien laidīs klajā grāmatu.

Džeks Uzšķērdējs 1888.gadā ar savām slepkavībām bija iedzinis šausmās visu Austrumlondonu, taču viņa patiesā identitāte nekad nav tikusi atklāta, viņa briesmu darbus piedēvējot desmitiem aizdomās turamo - sākot ar dižciltīgajiem, premjerministriem un beidzot ar kurpniekiem.

Britu detektīvs Rasels Edvardss apgalvo, ka vairs neesot nekādu šaubu par Džeka Uzšķērdēja patieso identitāti, jo DNS paraugi, kas iegūti no kāda upura šalles, esot sakrituši ar upura un viena no aizdomās turētā radinieka DNS.

Edvardss apgalvo, ka nežēlīgais slepkava ir bijis ebreju imigrants no Polijas Ārons Kosminskis, kas Londonā strādājis par bārddzini.

Uzņēmējs Edvardss, kurš interesējies par Džeka Uzšķērdēja stāstu, 2007.gadā izsolē iegādājās asinīm notraipītu Viktorijas laika plecu šalli, kas esot piederējusi Uzšķērdēja ceturtajam upurim Katrīnai Edousai. Policijas seržants Eimoss Simpsons, kurš atradies nozieguma vietā, saņēma atļauju atdot to savai sievai šuvējai, kura bija šausmu pārņemta par domu vien, ka viņai vajadzētu nēsāt asiņainu šalli. Tā palika seržanta pēcnācēju īpašumā, kuri to joprojām asiņainu glabāja kastē. Uz dažiem gadiem tā tika aizdota Skotlendjarda muzejam.

Izmantojot DNS atpazīšanas tehnoloģijas, Edvardss mēģināja noskaidrot, vai šalle ir atradusies nozieguma vietā. Apstrādājot asins traipus, Liverpūles Džona Mūra Universitātes molekulārās bioloģijas docents Jari Luhelainens atdalīja septiņus nelielus DNS paraugus. Tie tika salīdzināti ar tiešās Edousas pēcnācējas Kārenas Milleres DNS, apstiprinot, ka asinis uz šalles ir Edousas. Pētot šalli zem ultravioletā apgaismojuma, tika atrastas spermas pēdas. Līdsas Universitātes molekulārās androloģijas lektoram doktoram Deividam Milleram izdevās iegūt no tā DNS paraugu. Ar ģenealoģijas speciālistu palīdzību Edvardsam izdevās sameklēt Kosminska pēcnācēju, kas atļāva paņemt DNS paraugu. Luhelainens salīdzināja no spermas iegūto DNS paraugu ar Kosminska pēcnācēja doto un tie sakrita. Pēc Edvardsa domām, tas pierāda, ka Kosminskis ir atradies Edousas slepkavības vietā.

46 gadus veco trīs bērnu māti Edousu, kas strādāja par prostitūtu, nogalināja vienā naktī ar Uzšķērdēja trešo upuri. Viņa tika atrasta ap diviem no rīta nežēlīgi noslepkavota. Slepkava bija viņai pārgriezis rīkli un uzšķērdis vēderu, kā arī sakropļojis seju. Tiek uzskatīts, ka šalle ir piederējusi slepkavam, nevis Edousai.

Kosminskis piedzima 1865.gada 11.septembrī Polijas pilsētiņā Klodavā. Viņa ģimene 19.gadsimta 80.gados emigrēja uz Angliju, lai tiktu prom no Krievijas impērijas rīkotajiem ebreju grautiņiem, un apmetās uz dzīvi Austrumlondonā. Kosminskis esot dzīvojis netālu no slepkavības vietām.

Toreiz tika ziņots, ka kāds liecinieks esot viņu atpazinis un policija viņu arestējusi, bet pierādījumu trūkuma dēļ viņš vēlāk atbrīvots. Kosminskis vēlāk nonāca trako mājā, kur 1919.gada 24.martā nomira no gangrēnas.

Daudzi netic Edvardsa teorijai, jo pētījums nav publicēts zinātniskajā žurnālā un nav guvis citu pētnieku apstiprinājumu. Profesors Aleks Džefrijs, kurš pirms 30 gadiem izgudroja ģenētisko identificēšanas metodi, izteicās, ka šī teorija ir vēl jāapstiprina. "Tā ir interesanta teorija, kuru jāapstiprina citiem pētniekiem, kā arī jāveic detalizēta no šalles iegūtā DNS analīze. Nav vēl iesniegti pierādījumi, uz kuriem varētu balstīt šo teoriju," laikrakstam The Independent sacīja Džefrijs.


Top komentāri

kā tad, kā tad
k
ārons - īstenais poļu vārds. ebreji ar dīvaiņi, kad citas tautas pārstāvis viņiem ko nodara, tad vainīga visa tauta, kad viņu tautas pārstāvis izrādās šķērdējs, tad vairs nemaz nav ebrejs, bet polis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits