Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Peru dzīvsudraba piesārņojuma dēļ izsludina ārkārtas stāvokli

Peru valdība izsludinājusi ārkārtas stāvokli 11 pilsētās Madrededjosas reģionā pie Brazīlijas robežas, jo tajās konstatēts bīstami augsts dzīvsudraba līmenis, ziņo televīzijas kanāls teleSUR.

Dzīvsudrabs ir toksisks smagais metāls, kas tiek izmantots zelta ieguvē. Vides piesārņojums ar dzīvsudrabu var būt skāris 50 tūkstošus cilvēku šajās pilsētās Amazones baseinā, paziņoja veselības ministra vietnieks Persijs Minaja.

Ir paredzams, ka dzīvsudrabs tiks konstatēts gaisā, ūdenī, nogulumiežos un zivīs.

ASV Stenfordas Universitātes un citu institūciju pētījumos konstatēts, ka toksiskā metāla līmenis pārbaudīto cilvēku organismā pārsniedz legāli pieļaujamo. Sevišķi augsts tas ir harakmbutu ciltī, kur šis līmenis sešreiz pārsniedzis legāli pieļaujamo.

Saindēšanās ar dzīvsudrabu izraisa hroniskas nieru un neiroloģiskas saslimšanas. Tā ir sevišķi kaitīga bērniem un grūtniecēm.

Valdība uzskata, ka piesārņojums noticis nelegālas zelta ieguves dēļ, jo dzīvsudrabs tiek izmantots, lai ekstrahētu upēs esošo zeltu. Peru ir Latīņamerikas lielākā zelta ieguvējvalsts, bet 15% valstī iegūtā zelta ir nelegāla izcelsme.

Nelegāla zelta ieguve Madrededjosas reģionā ir vainojama arī Amazones mežu izciršanā. Šādas darbības dēļ ir zaudēti 40 tūkstoši hektāru šo mežu, un to veicina augstā zelta cena starptautiskajā tirgū.

Ārkārtas stāvoklis uz 60 dienām izsludināts 11 pilsētās Tambopatas, Manu un Tavamanu provincēs.

Peru 5.jūnijā paredzētas prezidenta vēlēšanas, un dzīvsudraba piesārņojums ir viens no tematiem priekšvēlēšanu kampaņas cīņā starp neoliberālajiem kandidātiem Keiko Fuhimori un Pedro Pablo Kučinski.

Fuhimori savas kampaņas laikā vienojās ar nelegālajiem zeltračiem, piekrītot atcelt divus dekrētus, kas aizliedz izmantot bagarus upēs un citu materiālu zelta ieguvē.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

    Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

    ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

    Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits