Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Pētījums: Ar Putinu saistītā ofšoru tīklā iepludināti 2 miljardi (papildināts 10:12)

Pēc Panamas kompānijas datu noplūdes atklāts, ka ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistītā ārzonās reģistrētu firmu jeb ofšoru tīklā iepludināti vairāk nekā divi miljardi dolāru, vēsta Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs (ICIJ).

Žurnālisti atklājuši, ka Bank Rossiya, ko ASV nosaukusi par Putina personīgo naudas lādīti, ir piedalījusies ofšoru tīkla veidošanā, kur dažādas personas savstarpēji pārdeva vairāku simtu miljonu dolāru vērtus aizdevumus vien par pāris dolāriem.

Putina jaunības dienu draugs Sergejs Roldugins, kas pazīstams kā čellists un diriģents, esot piedalījies ārzonas uzņēmumu veidošanā. Dokumentos secināts, ka Roldugina ofšori saņēmuši miljoniem dolāru lielus maksājumus no citiem ārvalstīs reģistrētiem uzņēmumiem. Kremlis šo informāciju nekomentēja, taču pēc žurnālistu jautājumiem izplatīja informāciju, ka pret prezidentu tiek gatavota informācijas kampaņa.

Šajā tīklā ir atrasti vairāk nekā 100 darījumi - dokumentiem ir atpakaļejoši datumi, pēc žurnālisti minētā, izrakstītas apšaubāmas parādsaistības un starp uzņēmumiem cirkulējušas milzīgas summas.  

Kad pētnieciskie žurnālisti par šiem darījumiem uzdevuši jautājumus Putina draugam Rolduginam, viņš atbildējis, ka, lai sagatavotu atbildes, viņam ir jāpārdomā, ko var atklāt. "Draugi, es godīgi saku, ka tagad nekādus komentārus nevaru sniegt. Man jāpaskatās, ko es varu teikt, ko nevaru. Es baidos sniegt interviju. Kad es vieniem vāciešiem atteicu, viņi uzrakstīja, ka Putins savus draugus iebiedējis. Tā mani parādīja. Es saprotu, ka šeit ir svarīgas lietas. Nodarbojies ar biznesu vai nē? No kurienes nauda? Kā nauda? Es to visu saprotu. Tās ir delikātas lietas," Novaya Gazeta žurnālistiem teicis mūziķis.

Tīklā atrodams arī Latvijā zināmā Arkādija Rotenberga vārds, tāpat pieminēts baņķieris Jurijs Kovaļčuks, Putina mīļākā un citi Krievijas līderim pietuvināti cilvēki.   

Nauda izmantota, lai iegūtu ietekmi arī Krievijas mediju vidē. Lielu lomu tajā spēlēja Putina padomnieks mediju jautājumos Mihails Ļesins, kurš šī gada pavasarī mira ASV galvaspilsētā Vašingtonā.  Ļesins valdībā spēlēja lielu lomu, lai panāktu, ka varai nesimpātiskos medijus kontrolētu Kremlim uzticami cilvēki.

Pēdējos gados par Putina slepenajiem īpašumiem un naudas rezervēm ir cirkulējušas daudzas baumas, kuras, kā piemēram, stāstu par Putina villu Spānijā, viņa preses dienests noliedza vai pasniedza kā joku.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka milzīga dokumentu noplūde no kādas Panamas juridiskās firmas atklāj ofšoru jeb ārzonās reģistrētu firmu tīklu, kurā uzņēmumi pieder 12 šobrīd pie varas esošiem valstu līderiem un vismaz 140 dažādu pasaules valstu amatpersonām. Starp iesaistītajām amatpersonām ir Islandes premjers, Saūda Arābijas karalis un Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

papildināts ar Roldugina citātu 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits