Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētījums: ASV aizvien ietekmīgākā Āzijā, bet Ķīna min uz papēžiem

ASV pagaidām vēl ir ietekmīgākā valsts arī Āzijas reģionā, tomēr jau šobrīd Savienoto Valstu ietekmei spēcīgu izaicinājumu met Ķīna, kas nākamajā desmitgadē varētu apsteigt amerikāņus, liecina Austrālijā bāzētās domnīcas ​Lowy Institute pētījums.

Domnīcas apskatā Asian Power Index, kurš tapis pirmo reizi un kura rezultāti publiskoti otrdien, 25 valstis sarindotas pēc ietekmes reģionā, ņemot vērā tādus faktorus kā militārās spējas, ekonomiskie resursi un ekonomiskās attiecības, kultūras ietekme, elastīgums un nākotnes perspektīvas. 

Šobrīd ietekmīgākā valsts reģionā aizvien ir ASV, taču pavisam drīz tas var mainīties. Lowy Institute eksperti prognozējuši, ka tieši nākotnes perspektīvas ir Savienoto Valstu vājā vieta, un 2030. gadā, kas šajā kategorijā ņemts par atskaites punktu, Ķīna varētu būt apsteigusi ASV.

Kopumā topā ASV ieguvusi 85 punktus, kamēr Ķīna seko ar 75,5 punktiem. Trešā ietekmīgākā valsts reģionā ir Japāna ar 42,1 punktiem, kurai cieši seko Indija ar 41,5 punktiem. Ietekmīgāko valstu piecinieku noslēdz Krievija ar 33,3 punktiem.

ASV visspēcīgākās pozīcijas ir tieši aizsardzības tīkla kategorijā, līdzi "pavelkot" arī sabiedrotos - Dienvidkoreju, Japānu un Austrāliju. Pētnieku ieskatā šis uzskatāms par būtiskāko Savienoto Valstu "ietekmes kapitālu" reģionā. 

Tāpat ASV dominē militāro spēju ziņā, bet šajā kategorijā otro un trešo vietu ieņem jau Ķīna un Krievija, kamēr Ziemeļkoreja ierindojusies piektajā vietā.

"Ja reģionā būs vērojams neuzticēšanās pieaugums Savienotajām Valstīm un to spējai garantēt savu sabiedroto drošību, mēs redzēsim ietekmes samazināšanos aizsardzības tīkla kategorijā. Ja tas tuvākajos gados sāks izirt, iespējams, pieredzēsim radikālu ietekmes balansa maiņu Āzijā," tendences vērtējis projekta direktors Herve Lemahjū.

Diplomātiskās ietekmes jomā pirmajā vietā ierindojas Ķīna, kamēr ASV ir otrā, daudz neatpaliekot, bet Savienotajām Valstīm cieši seko Japāna. Savukārt ekonomisko sakaru jomā Ķīna dominē jau pārliecinoši, iegūstot 94,9 punktus, kamēr ASV ietekme te novērtēta tikai ar 64,5 punktiem.

Skatoties nākotnes perspektīvā, zīmīgi, ka Ķīnas izredzes palielināt ietekmi reģionā novērtētas kā ļoti ticamas, kamēr ASV šajā rādītājā atpaliek par 23 punktiem, liecinot par potenciālu ietekmes svaru kausu nosvēršanos par labu Pekinai.

Tikmēr 25 valstu saraksta apakšā ierindojušās tādas valstis kā Laosa, Nepāla, Mongolija, Kambodža un Šrilanka, no kurām nevienai kopējās ietekmes "mērauklā" nav vairāk par septiņiem punktiem.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits