Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Gadā mūzikas industrija no viena Spotify lietotāja vidēji nopelna 17 eiro, kamēr no YouTube lietotāja - vien nepilnu eiro

Pētījums: Atkal uzplaukst mūzikas pirātisms

Pēc pēdējo gadu pozitīvās tendences šogad pasaulē atkal pieaudzis mūzikas pirātisms, otrdien paziņojusi globālā mūzikas industrijas apvienība IFPI. Paziņojumā norādīts, ka interneta meklētājprogrammas atvieglo pirātismu, un autortiesību pārkāpumi joprojām plešas plašumā, tiešraides ierakstīšanai kļūstot par dominējošo metodi.

"Ņemot vērā faniem pieejamās licencētās mūzikas bagātību, šāda veida nelegālajām vietnēm nav attaisnojamas vietas mūzikas pasaulē," uzsvēra IFPI vadītāja Frānsisa Mūra.

Balstoties uz patērētāju aptaujāšanu 13 valstīs, pētījumā secināts, ka vairums negodprātīgo mūzikas lietotāju izmanto tiešraides ierakstīšanu, lai piekļūtu pirātiskajam saturam.

Pētījumā noskaidrots, ka 35% interneta lietotāju veic satura ierakstīšanu, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā.

Šādas vietnes ļauj lietotājam pārvērst failu no straumēšanas platformas, piemēram, Spotify vai YouTube, failā, ko iespējams lejupielādēt.

Vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem to interneta lietotāju skaits, kas ieraksta saturu, pieaudzis līdz 53%, kamēr vecuma grupā no 55 līdz 64 gadiem šādu praksi piekopj tikai 18% interneta lietotāju.

IFPI ziņojumā norādīts, ka interneta meklētājiem ir liela loma autortiesību pārkāpumos, piemēram, 54% interneta lietotāju, kas lejupielādē nelegāli iegūtu mūziku, izmanto Google, lai to atrastu.

Pēc IFPI tiesvedības kampaņas šomēnes tika slēgta vietne youtube-mp3.org, kas ļāva miljoniem lietotāju lejupielādēt vietnes YouTube videoklipu audio materiālu.

Mūzikas nozare, kas pēc gadiem ilgas stagnācijas atkal piedzīvojusi ienākumu pieaugumu, arvien agresīvāk vēršas pret mūzikas pirātismu.

IFPI pētījumā norādīts, ka 46% laika, kas pavadīts klausoties mūziku tīmekļa vietnēs, tiek pavadīts YouTube, taču tas nerezultējas atbilstošā pienesumā mūzikas biznesam.

IFPI aplēsusi, ka ikgadējie ienākumi nozarei no viena Spotify lietotāja bijuši 17 eiro, bet no YouTube - tikai nepilns eiro.

Pētījumā secināts, ka pieaugusi arī audio straumēšana. 45% aptaujāto atklāja, ka klausās mūziku licenzētās straumēšanas vietnēs, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā gadā.

Top komentāri

Trollis JT
T
Esmu vecmodīgs... nesaprotu pavisam nesaprotu - kura ir tā "mūzika", kuru būtu vērts zagt. Es labprāt nedaudz piemaksātu, lai sabiedriskajā telpā, piem. ēstuvēs, man šo te MŪZIKU ar varu nespiestu klausīties. Norijis šniceli un trīsdesmit radio reklāmas seksīgi (maucīgi) uzmācīgās balsīs, esmu tā "paēdis", ka uz to vietu vismaz pāris mēnešus vairs neeju.
HC
H
Problēma jau nav tik daudz pirātismā cik pērkamas mūzikas neesamībā. Reāli cik pēdējā desmitgadē ir izlaisti albūmi, nevis "singli", kurus tiešām var baudīt no pirmās līdz pēdējai sekundei? Nav tādu. Labi, var teikt ka es esmu vecs krabis un manas paaudzes "vecie krabji" jau ir pie "Pētera"... Pēdējais albūms, kuru nopirku, jo bija vērts, bija Prodigy The Day is my Enemy. Daudzi, sasodīts, ir tādi, kur viena, labi ja, dziesma ir klausāma, un pārējais ir tādas šķidras piedevas. Maksāt par to vairāk kā 10 EUR? Ejiet ka jūs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits