Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Klimata izmaiņas izraisa El Ninjo pastiprināšanos

Klimata izmaiņas pastiprina globālās dabas parādības El Ninjo, kas maina laikapstākļus pasaules mērogā un uzkarsē jau sasilstošo planētu, konstatēts jaunā pētījumā, kas pirmdien publicēts ASV Nacionālās zinātņu akadēmijas žurnālā Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zinātnieki izpētīja 33 El Ninjo gadījumus kopš 1901.gada un noskaidroja, ka kopš septiņdesmitajiem gadiem šīs dabas parādības Klusajā okeānā veidojušās tālāk uz rietumiem siltākos ūdeņos, kas dažos gadījumos noveda pie El Ninjo pastiprināšanās.

Stiprāks El Ninjo var izraisīt sausumu tādās valstīs kā Austrālija un Indijā un izraisīt plūdus citur, piemēram, ASV Kalifornijas štatā. El Ninjo laikā viesuļvētru skaits Klusajā okeānā pieaug, bet Atlantijas okeānā - samazinās. 

El Ninjo padara ASV ziemas maigākas un mitrākas, bet citur šīs dabas parādības sekas mēdz būt postošas. 1997.-1998.gada El Ninjo izraisītās vētrās, karstuma viļņos, plūdos un sausumā gāja bojā tūkstošiem cilvēku.

Pirms 1978.gada 12 no 14 El Ninjo izveidojās Klusā okeāna austrumos, bet pēc 1978.gada visi 11 El Ninjo radās Klusā okeāna centrālajā daļā vai rietumos.

Pētījumā netika pievērsta uzmanība pretēja rakstura dabas parādībai La Ninja.

Pētījuma vadošais autors Bins Vangs no Havaju Universitātes sacīja, ka ir bijuši trīs super El Ninjo, kas sākušies 1982., 1997. un 2015.gadā, un tie visi sākušies Klusā okeāna rietumos. To laikā pasaulē tika sasniegti jauni vidējās temperatūras rekordi.

Šis pētījums ir jauna liecība, ka El Ninjo kļūst stiprāki, turpinoties klimata izmaiņām", e-pastā atzina zinātnieks, kas nepiedalījās minētajā pētījumā.

Floridas Štata universitātes El Ninjo eksperts Alans Klārks gan sacīja, ka šis pētījums pārāk fokusējies uz ūdens temperatūru, lai gan El Ninjo veidošanās lielā mērā ir atkarīga no ūdens un atmosfēras savstarpējas saistības.   

Top komentāri

sorry
s
No tiek apmēram tā - vietās ar nestabilu klimatu savairojas cilvēciņi un aizbūvē katru smuko vietu. Iedzimtos neviens neklausās un kāpēc austrāļu aborigēni ciematus neveido, nejautā. Kad nu lielais sausums vai plūdi beidzot atnāk ar līķiem, vainīgi visi, tikai ne dumiķi, kas nepareizā vietā apmetās.
Žaks Paganels
Ž
Jo dziļāk mežā, jo resnāki partizāņi. Jo mazāk zina par El Ninjo, jo vairāk sarunā muļķības.
Irisa
I
Nu tad nu sarunaja visadas mulkibas, ko par to teiks saniknota Greta Tumberga?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits