Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ziemeļkorejieši par raķetes izmēģinājumu tika informēti ar valsts TV starpniecību, tostarp translācijām publiskās vietās

Phenjana draud, ka jaunā raķete spēj sasniegt jebkuru vietu ASV

Pēc divu mēnešu ilga pārtraukuma, kuru laikā netika fiksēts neviens būtisks ieroču izmēģinājums, Ziemeļkoreja "atgriezusies ar blīkšķi" un paziņojusi par savas līdz šim jaudīgākās ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Ja var ticēt Phenjanas apgalvojumiem, Hwasong-15 raķete spēj nogādāt kaujas galviņu līdz jebkurai vietai ASV kontinentālajā daļā.

Ziemeļkorejas režīma mediji slavējuši jauno raķeti kā "visjaudīgāko starptautisko ballistisko raķeti, kas "supersmagu" kaujas galviņu nogādāja 4500 kilometru augstumā". 

Šī spēka demonstrācija apgāza izskanējušos pieņēmumus, ka Kima Čen Una režīms varētu būt ņēmis vērā starptautiskās sabiedrības neapmierinātību un ASV brīdinājumus par iespējamu militāra spēka lietošanu, ja Phenjana nepiebremzēs savas kodolambīcijas. 

Zināms, ka Hwasong-15 palaista plkst.3 naktī pēc vietējā laika no pārvietojamas palaišanas platformas Phjonsonā. Lidojuma trajektorijas augstākajā punktā tā atradusies 4475 kilometru augstumā, kas ir bezprecedenta sasniegums Ziemeļkorejai. Pēc 53 nolidotām minūtēm raķete iegāzās Japāņu jūrā Japānas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā 950 kilometru attālumā no tās palaišanas vietas.

Zinātnieks Deivids Raits amerikāņu raidorganizācijai CNN komentējis, ka šī raķete, ja tiktu vadīta lēzenākā trajektorijā, spētu sasniegt mērķus 13 000 kilometru attālumā, proti, apdraudētu arī ASV kontinentālo daļu. Tomēr eksperti arī lēš, ka izmēģinājuma raķete, visticamāk, bija aprīkota ar vieglu kaujas galviņas mulāžu, nevis pilna svara kaujas galviņas imitāciju, tāpēc ar kaujas kodolgalviņas, kas ir daudz smagāka, aprīkotas raķetes darbības rādiuss varētu būt mazāks par rādītājiem, ar kuriem vēlas dižoties Phenjana.

Pēc vairāk nekā divu mēnešu "klusuma pauzes" Ziemeļkoreja bija izpelnījusies atzinīgus vārdus, piemēram, no Krievijas par to, ka vairs netiek veikti provokatīvi raķešu izmēģinājumi un kodolizmēģinājumi, taču nu redzams, ka Kima Čen Una režīms kursu mainīt negrasās.

Pēc nupat notikušā izmēģinājuma Ziemeļkorejas pārstāvis CNN arī norādījis, ka "Phenjana nav ieinteresēta diplomātijā ar ASV līdz brīdim, kamēr Savienotajām Valstīm nebūs nodemonstrējusi savas kodolspējas." 

Šis izteikums mudina domāt, ka Ziemeļkoreja varētu gatavot arī virszemes kodolizmēģinājumu, ar kuru piedraudēja jau septembrī.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
un ko ASV tagad darīt pēc šādiem tiešiem draudiem? ja ASV atbildēs, ka tam sekos pretreakcija tad Ziemeļkoreja sāks bļaut ka ASV ir agresors kas vēlas iznīcināt draudzīgo Ziemeļkorejas tautas republiku un tāpēc viņi neatteiksies no savas kodolprogrammas?
smits
s
Ar šādiem draudiem Ziemeļkoreja tikai palielina iespēju tikt noslaucītai no tā kontinenta zemes pleķīša, viss ir tikai laika jautājums un kā vienosies ASV un Ķīna )))))
Labais
L
Bez agresorvalsts ASV pasaulē būtu vieglāk dzīvot...Visās nelaimēs pasaulē ir vainojama tikai ASV........
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits