Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Piebalgs sekmīgi atbild uz EP deputātu jautājumiem; noslēguma runu saka latviešu valodā

Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisāra amatam izvirzītais Andris Piebalgs pirmdien apliecināja, ka diezgan labi apguvis savu jauno darba jomu, jo raiti atbildēja uz Eiropas Parlamenta deputātu jautājumiem par viņam uzticēto jomu. A.Piebalgs līdz šim bija ES enerģētikas komisārs, bet jaunajā  amatā viņa galvenais pienākums būs veicināt ES sadarbību ar jaunattīstības valstīm.


Eiropas Parlamenta iztaujāšanā viņam nācās atbildēt uz dažādiem specifiskiem jautājumiem, piemēram, par zvejniecību Āfrikas piekrastē, stāvokli Gazas joslā, AIDS un malārijas apkarošanu, sadarbību ar Kolumbiju u.c. A.Piebalgs uz deputātu jautājumiem atbildēja raiti un dažādās valodās, apliecinot zināšanas par plašu jautājumu loku. Novērotāji secina, ka viņš, visticamāk, izturējis eksāmenu un EP deputātiem neradīsies iebildumi pret viņa apstiprināšanu amatā. «Piebalgs demonstrēja ļoti labu kompetenci par šiem jautājumiem,» spriež attīstības izglītības biedrības GLEN Latvija vadītājs Jānis Ķirpītis. Pēc viņa domām, A.Piebalgam ir visas iespējas kļūt par spēcīgu komisāru, jo viņš labi pārzina ES virtuvi.


A.Piebalgs vēsta, ka attīstības komisāra amatā viņa galvenais uzdevums būs sekmēt nabadzības izskaušanu pasaulē. «Mēs nedrīkstam pieļaut, ka laikā, kamēr pie mums ir pārticība, simtiem miljonu cilvēku cieš badu,» teica A.Piebalgs. Viņš aicināja ES dalībvalstis pildīt savus solījumus par lielāka finansējuma piešķiršanu palīdzības programmām. A.Piebalgs atzina, ka ar palīdzību jāveicina trūcīgo valstu ilgtermiņa attīstība. Svarīga loma ir arī tirdzniecības sakaru veicināšanai. «Ar tirdzniecību mēs radām bagātību,» uzsvēra A.Piebalgs.


Attīstības komisāra amatā viņš būs atbildīgs par miljardiem eiro lielo ES ārējās palīdzības budžetu. A.Piebalgs deputātiem solīja nodrošināt efektīvu finanšu izlietošanu. Viņš plāno cieši sadarboties ar ES ārpolitikas vadītāju Ketrīnu Eštoni. A.Piebalgs arīdzan apņēmies uzlabot saziņu ar sabiedrību, piemēram, atbildot uz kāda deputāta jautājumu, viņš apsolīja ne tikai rakstīt blogus, bet arī pievērsties saziņai Twitter tīklā.


A.Piebalgs noslēguma runu teica latviešu valodā. Viņš atzina, ka iztaujāšana nebija nekāda izprieca, tomēr pauda pateicību deputātiem par iespēju labāk sagatavoties jauno pienākumu pildīšanai. «Man ir griba veikt šo darbu pēc labākās sirdsapziņas,» uzsvēra A.Piebalgs. Pie jauno pienākumu pildīšanas viņš varētu ķerties janvāra beigās; EP balsojums par Žozē Manuela Barrozo izveidotās Eiropas Komisijas apstiprināšanu paredzēts 26.janvārī.

A.Pieblags intervijā Latvijas radio apliecināja, ka iecerējis visus piecus gadus pildīt jaunos pienākumus un tāpēc nebūs "kandidāts Latvijas politikā".

"Es noteikti atgriezīšos Latvijā, bet nostrādāšu piecus gadus šai amatā. To skaidri pateicu Ministru prezidentam un Valsts prezidentam, es neesmu kandidāts Latvijas politikā vismaz piecus gadus," sacīja A.Piebalgs.

(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Latvijas kandidāts uz Eiropas Savienības (ES) attīstības sadarbības komisāra portfeli Andris Piebalgs ir izturējis publisko uzklausīšanu Eiropas Parlamentā (EP), jo viņa atbildes bija pārliecinošas, uzskata no Latvijas ievēlētie EP deputāti.

Eiroparlamentārietis Ivars Godmanis (LPP/LC) pauda viedokli, ka Piebalga uzstāšanās bija pārliecinoša un profesionāla. Viņš ir pārliecināts, ka Piebalgam Eiropas Komisijas apstiprināšanas procesā neradīsies nekādas problēmas.

Arī deputāte Sandra Kalniete (PS) uzsvēra, ka salīdzinājumā ar ES augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrinas Eštones iztaujāšanu Piebalga uzstāšanās reizē bijusi jūtama pieredze - viņš sniedzis ļoti konkrētas atbildes uz jautājumiem un pierādījis, ka pārvalda savu iespējamo atbildības sfēru EK.

Pēc Kalnietes teiktā, arī EP kuluāros Piebalga publiskā uzklausīšana tiekot vērtēta augstu.

EP deputāte Inese Vaidere (PS) pauda viedokli, ka Piebalgs jaunajā EK būs viens no tiem komisāriem, kas tiks atzīts par vienu no kompetentākajiem. Pēc Vaideres domām, Piebalgs pierādīja, ka pārzina viņam uzticētos jautājumus un viņam ir liela pieredze Eiropas lietās.

Vienlaikus no Vaiders teiktā noprotams, ka viņa nav īpaši apmierināta ar Piebalgam iedalīto attīstības jautājumu portfeli. Politiķe uzskata, ka šajā sfērā nepieciešams veikt reformas. Ja Piebalgam tas izdosies, tad iegūtais amats tomēr būs izrādījies vērtīgs.

Avots: LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits