Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kaut teju puse Okumas teritorijas pasludināta par drošu apdzīvošanai, nav daudz tādu, kas nolēmuši atgriezties pirms 8 gadiem pamestajos mitekļos

Pilsētiņā pie Fukušimas reaktora negribīgi atgriežas dzīvība

Astoņus gadus pēc Fukušimas kodolkatastrofas atkal dota zaļā gaisma sākt apdzīvot daļu no Okumas pilsētiņas netālu no reaktora, vēsta The Guardian.

Aptuveni 40% no Okumas pilsētiņas teritorijas, kura pirms katastrofas bija mājvieta 10,3 tūkstošiem cilvēku, ekspertu ieskatā nu ir droša pastāvīgai dzīvei. Astoņu gadu laikā sistemātiski veikti vērienīgi radioaktīvā piesārņojuma likvidēšanas darbi, kā rezultātā radiācijas līmenis samazināts gana, lai teritorijā, kas pēc 2011. gada notikumiem uz gandrīz dekādi burtiski bija tukša, ja neskaita avārijas seku likvidēšanas darbos iesaistītos, nu pamazām atgriežas cilvēki.

Pagaidām gan šo iespēju izmantojuši tikai 367 cilvēki no tiem, kas Okumā bija deklarēti pirms katastrofas. Lielākā daļa no šiem cilvēkiem pilsētiņā ierodas tikai dienas laikā, lai savestu kārtībā gadiem pamestos īpašumus, un tikai 48 cilvēki no 21 mājsaimniecības pieteikušies atļaujai Okumā arī nakšņot.

Plānots, ka nākammēnes darbs sāksies arī pilsētas domes ēkā, tāpat iecerēti citi infrastruktūras atjaunošanas darbi ar cerību, ka tas laika gaitā varētu pārliecināt lielāku skaitu cilvēku atgriezties Okumā. Laikraksta Asahi veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka lielākā daļa pēc katastrofas evakuēto cilvēku aizvien nav pārliecināti, ka piesārņojuma likvidēšanas darbi bijuši gana veiksmīgi, lai izslēgtu riskus veselībai.

Būtiski uzsvērt, ka lielākā daļa Okumas aizvien ir slēgtā zona, kur turklāt arī tiek uzglabāti miljoniem kubikmetru piesārņotās augsnes, kas savākta pēc katastrofas. Japāna apņēmusies piesārņoto zemi no Fukušimas prefektūras izvest pilnībā līdz 2045. gadam, kaut gan pagaidām nav skaidrs, kur uzglabāt tik milzīgu apjomu radioaktīvo atkritumu.

Katastrofas, kas bija postošākā šāda veida avārija kopš Černobiļas AES katastrofas 1986. gadā, rezultātā 30 kilometru rādiusā ap reaktoru evakuēti desmitiem tūkstoši iedzīvotāju. Vēl līdz šai dienai mājās nav atgriezušies aptuveni 40 tūkstoši evakuēto cilvēku. 

Jāatzīmē, ka svētdien ceremoniju par godu daļējai slēgtās zonas statusa atcelšanai Okumā apmeklēs arī Japānas premjers Sinzo Abe, un tiek pieļauts, ka viņš pirmo reizi piecu gadu laikā apmeklēs arī pašu reaktoru. Japānas ziņu aģentūra Kyodo norāda, ka Abe 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu gaidās ir apņēmības pilns pierādīt, ka reģions ir atkopies pēc kodolkatastrofas, kaut kritiķi neslēpj bažas un uzskata, ka Abes valdības pozitīvisma kampaņa šajā jautājumā ir maldinoša. Greenpeace veiktā izpētē secināja, ka pat tajos reģiona apgabalos, kas saskaņā ar valdības sniegto informāciju uzskatāmi par droši apdzīvojamiem, radiācijas līmenis aizvien esot virs pieļaujamās normas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits