Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Plašā pētījumā pozitīvi secinājumi par iespējām apturēt HIV izplatību

Daudzsološā pētījumā, kura kopsavilkums publicēts akadēmiskajā izdevumā Lancet, secinātais liek domāt, ka antiretrovirālā terapija, ja tā būtu pieejama lielākajai daļai inficēto, ar laiku varētu palīdzēt pilnībā apturēt cilvēka imūndeficīta vīrusa jeb HIV izplatību, tādējādi ar laiku arī pilnībā izskaužot saslimstību ar iegūto imūndeficīta vīrusu jeb AIDS, raksta The Guardian.

Starptautiska pētnieku komanda astoņus gadus novēroja teju 1000 homoseksuālu pāru visā Eiropā, kur vienam no partneriem bija HIV, bet otrs bija HIV negatīvs. Partneris ar HIV lietoja medikamentus, ar kuriem vīruss tika nomākts, un visā pētījuma laikā secināts, ka seksa laikā, nelietojot aizsardzības līdzekļus, nevienā gadījumā vīruss netika pārnests uz partneri. 15 vīrieši, kas piedalījās pētījumā, gan inficējās ar HIV, taču pētnieki ar DNS testa palīdzību noskaidroja, ka vīruss iegūts, stājoties intīmās attiecībās ar citu partneri, nevis pastāvīgo partneri, kurš lietoja medikamentus.

Kaut vērienīgajā pētījumā aplūkoti tikai homoseksuāli pāri, sākotnējās izpētes liecina, ka šī ārstēšanās metode darbojas arī heteroseksuālu pāru gadījumā.

"Pētījums sniedz pārliecinošus pierādījumus, ka homoseksuāliem vīriešiem, kur viens no partneriem ir inficēts ar HIV, bet lieto antiretrovirālo terapiju, infekcijas pārnešanas risks ir nulle," gandarīta par atklājumiem ir pētījuma līdzautore profesore no Londonas Universitātes koledžas Alisone Rodžera.

Pētījums, kuram dots nosaukums Partneris, "ir sniedzis mums pilnīgu pārliecību bez šaubām apgalvot - ar HIV inficēti cilvēki, kuri regulāri saņem nepieciešamo ārstēšanos, nevar inficēt savus seksuālos partnerus. Šim atklājumam ir milzīga pozitīva ietekme HIV pacientu un viņu partneru dzīvēs, kā arī tas ir spēcīgs vēstījums, kas palīdzēs mazināt ar HIV pacientiem saistītos aizspriedumus," uzsver labdarības organizācijas Terrence Higgins Trust pārstāvis doktors Maikls Breidijs.

Tiek lēsts, ka pašlaik pasaulē ir aptuveni 40 miljoni ar HIV inficētu cilvēku. Būtiska problēma aizvien ir tas, ka gana liela daļa ar HIV inficēto cilvēku to nemaz nezina vai, pastāvot aizdomām par inficēšanos, baidās veikt pārbaudes vai meklēt palīdzību. 

"Cilvēkiem ne vienmēr ir viegli saņemt pienācīgu aprūpi inficēšanās ar HIV gadījumā. Bailes, stigma, homofobija un citi sociāli spēki turpina stāties ceļā HIV ārstēšanai," komentārā par pētījumu bažas paudis Mairons Koens no Dienvidkarolīnas Universitātes.

Lancet publicētajā pētījumā secinātais vēlreiz apliecina, cik svarīgi ir regulāri pārbaudīties, tādējādi laicīgi arī vērsties pēc palīdzības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits