Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Poļi cer savus ābolus realizēt Dubaijā un Pekinā

Reaģējot uz Krievijas noteikto Polijas augļu un dārzeņu importa aizliegumu, poļu lauksaimnieki cer uz Eiropas Savienības atbalstu savas produkcijas reklamēšanai Ķīnā un Apvienotajos Arābu Emirātos, vēsta Tvn24bis.pl.Varšava ir pārliecināta, ka šis Maskavas lēmums domāts kā sods par ES sankcijām pret Krieviju.

Poļi neslēpj, ka tas ir sāpīgs trieciens, jo bloķēs viņiem visu Austrumu tirgu.Eiropas Komisija jau pavasarī apsolījusi Polijai piecus miljonus eiro, lai tā šoruden varētu popularizēt savus ābolus Dubaijā un Pekinā, tomēr būs vajadzīgs vismaz pusgads, lai iekļūtu šajos tirgos.Lai gan šīs valstis ļoti interesē iespējas ievest augļus no Polijas, tomēr procedūras ir garas un prasības pret importētājiem - visai stingras, piemēram, Ķīnā pat stingrākas nekā Krievijā, pastāstījusi Polijas augļu un dārzeņu piegādātāju asociācijas vadītāja Jolanta Kazimerska.

Par lēto poļu augļu un dārzeņu iespējamo pieplūdumu vietējā tirgū satraukušies Latvijas audzētāji.

Krievijas minēto skaidrojumu, ka tā no Polijas augļiem un dārzeņiem atsakās sanitāro normu pārkāpumu dēļ, poļi uzskata par smieklīgu aizbildinājumu, jo šīs normas neievērojot nedz paši krievi, nedz baltkrievi. Ieguvēja no šā aizlieguma varētu būt, piemēram, Beļģija, kas arī eksportē uz Krieviju augļus.

Polija savu lauksaimniecības produkciju eksportē uz Krieviju milzīgos apjomos - 2013.gadā tie naudas izteiksmē sasniedza 1,25 miljardus eiro jeb 6,3% no visa Polijas eksporta kopapjoma. Visvairāk krievi iecienījuši poļu ābolus, bumbierus un cidonijas.

Polijas lauksaimniecības ministrs Mareks Savickis solījis, ka ministrija centīsies samazināt aizlieguma radītos zaudējumus, cenšoties apgūt Āzijas, arābu valstu un ASV tirgus, tomēr ir skaidrs, ka atrast noietu tik lieliem produkcijas apjomiem tuvākajā laikā neizdosies.

Polijas dārzkopju savienības vadības pārstāvis Vitolds Pekarņaks norādījis, ka poļu āboli atbilst visiem normatīviem. Viņš arī izteicies, ka īpašu alternatīvu Krievijas tirgum nesaskata.

Novembrī gaidāmie Dubaijas un Pekinas gadatirgi uzskatāmi tikai par ceļa sākumu. Dubaija varētu kļūt par labu atspēriena punktu tālākai eksporta paplašināšanai uz Ziemeļāfriku, norāda Tvn24bis.pl.

Līdz jaunu tirgu apgūšanai poļu augļu un dārzeņu audzētājus varētu izglābt pirmām kārtām lielāks iekšējais patēriņš. Lai kompensētu Krievijas aizlieguma radītos zaudējumus, katram polim gada laikā būtu papildus jāapēd 15 kilogrami ābolu, liecina aplēses. Vēl viens risinājums būtu ekoloģiskā dārzkopība, jo pieprasījums pēc šādas produkcijas Rietumeiropā ir ļoti liels.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits